-

-

28 Μαΐ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20200527. ΡΕΣΙΤΑΛ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΚΙΚΑ


27.5.2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΡΕΣΙΤΑΛ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΚΙΚΑ
Στο Δ.Σ. του Δήμου Αιγάλεω στις 26/5 ολοκληρώθηκε μια πρωτοφανής διαδικασία αναφορικά με τη διαχείριση, τη συμμετοχή και λειτουργία στον Δήμο μας (σε σχολικά κτίρια), του προγράμματος των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) για παιδιά 5-12 ετών. 
Το ιστορικόεν μέσω πανδημίας η Διοίκηση αποφασίζει να συμμετέχει ο Δήμος στο πρόγραμμα, δεν ενημερώνει τις παρατάξεις και το Δ.Σ., πραγματοποιεί επαφές με γονείς, συγκαλεί συσκέψεις με εκπαιδευτικούς στην αίθουσα του Δ.Σ. (8/5)… όταν συνεδριάζει μόνο δια περιφοράς τα δημοτικά όργανα, αποστέλλονται έγγραφα υποβολής αιτήσεων σε γονείς με την σφραγίδα του Δήμου με όρους !!!, προϋποθέσεις συμμετοχής σε κύκλους
επιλογών δραστηριοτήτων που απλώς δεν υπάρχουν στον Δήμο, π.χ. τζούντο, καράτε κ.λπ. και χρονικά όρια υποβολής έως 31/5. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχουν όχι μόνο οι αποφάσεις που απαιτούνται αλλά ούτε καν συζήτηση σε επίπεδο δημοτικών οργάνων για το τι θέλουμε και μπορούμε. Η πληροφόρησή μας είναι από μια ανάρτηση στον Δήμο (6/5) και από τις αιτήσεις που αποστέλλονται στους γονείς και τέλος έρχεται το κερασάκι στην τούρτα. Ενώ η Διοίκηση «δουλεύει» το ζήτημα ένα μήνα, θέλοντας να αναθέσει σε ιδιώτες με απευθείας ανάθεση, 20.000 € + ΦΠΑ την υποβολή ένταξης (ενώ μπορούν να το υλοποιήσουν οι υπηρεσίες), δεν φέρνει το ζήτημα στην Οικονομική Επιτροπή στις 19/5, στην αναμόρφωση προϋπολογισμού, αλλά το «εντάσσει» εκ των υστέρων στον εισηγητικό προς το Δ.Σ. την Παρασκευή 22/5. Το mail στάλθηκε στις 20:00 χωρίς να ενημερώνει τις παρατάξεις για τις αλλαγές.
Ο Δήμαρχος το ανακοινώνει επίσημα και αναφέρεται συνολικά στο ΚΔΑΠ, στο τι θέλουμε και στην «αναγκαιότητα» ανάθεσης στον ιδιώτη, στην συνεδρίαση του Δ.Σ. 25/5. Η τοποθέτησή του είναι «μνημείο», δεν θυμάται τα 4 σχολεία που είναι για το πρόγραμμα, δεν ξέρει την δυναμικότητα που αυτά μπορούν να απορροφήσουν, δεν ξέρει τι προσδοκούμε από πόρους αλλά θα αξιοποιήσει για τα σχολεία τα έσοδα (!!!) που εικάζει ότι θα προκύψουν. Δεν έδωσε καμία απάντηση στα ερωτήματα: γιατί δεν έχει ενημερώσει τις παρατάξεις, γιατί δεν πήρε πριν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, γιατί αναφέρονται δράσεις που δεν γίνονται στον Δήμο και τέλος γιατί δίνουμε ένα απίστευτα μεγάλο οικονομικό ποσό για ένα απλό τεχνικό δελτίο (είναι γνωστή βέβαια η γαλαντομία της σημερινής διοίκησης με τα δημοτικά οικονομικά στις εκδηλώσεις, βλέπε Τσαλίκης Χριστούγεννα, κούλουμα κ.λπ.). Παλινωδεί και το μόνο που ξέρει είναι ότι υπάρχουν 300 αιτήσεις που αν δεν αναθέσουμε στους ιδιώτες το τεχνικό δελτίο δεν θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. 
Το σύνολο των υπολοίπων παρατάξεων διαφωνεί. Από την «Ανάπλαση» (Μπίρμπας) και το «Αιγάλεω Νέα Εποχή» (Σκλαβούνος) τονίζεται η δυνατότητα υποβολής του φακέλου ένταξης από τις υπηρεσίες, που έχουν εμπειρία παρόμοιων προγραμμάτων (παιδικοί σταθμοί κ.λπ.). Παράλληλα υπάρχει συμφωνία, τουλάχιστον από την «Νέα Εποχή», στην αντιπρόταση της «Ανάπλασης» για δημιουργία ισόποσου κωδικού, ενίσχυση πολιτιστικών, αθλητικών, μορφωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε σχολεία της πόλης (20.000 € για στήριξη υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων τους, για υλικά, εκδόσεις, εκδηλώσεις). Με πραξικόπημα ο πρόεδρος (κ. Κάντζος) δεν θέτει σε ψηφοφορία την αντιπρόταση ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει έγγραφο τεκμηρίωσης από την Οικονομική Υπηρεσία, και παρά την αντίθεση όλων των λοιπών παρατάξεων με 10 ψήφους στους 38 παρόντες, «εγκρίνει» τον προϋπολογισμό και την εγγραφή του κωδικού για την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη.
«Δημοκρατικό ήθος» και business as usual.