-

-

11 Ιουν 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 02.06.2022

 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 02.06.2022

ΕΛΑΙΩΝΑΣ – ΟΙΚΙΣΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ – Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΟΥΛΙΟΥ και άλλα ζητήματα

 

1.     Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 02/06, θέσαμε την εξής ερώτηση στη Διοίκηση για τον σχεδιασμό της (;) στον Ελαιώνα.

«Σε συνέχεια προηγούμενων ερωτήσεων μας, ερωτάται η Διοίκηση:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη και ο προγραμματισμός των παρεμβάσεων ανάπλασης και αξιοποίησης των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου στον Ελαιώνα,
(χώρος ΟΤΕ, χώρος πρώην ιδιοκτησίας Κωφού, οικόπεδο με κτίσμα Κνωσού και Θεσσαλίας κ.λπ.) όπως επίσης και η ανάπλαση της νησίδας και των παρτεριών στην Αγίας Άννης, μετά την ολοκλήρωση του έργου από την Ιερά Οδό έως την Ορφέως».
 

 

2.     Στη συνεδρίαση της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στα ζητήματα που τέθηκαν, δεν ψηφίσαμε, λόγω ελλιπών στοιχείων, το χωροταξικό σχέδιο ΣΦΗΟ του Δήμου Αιγάλεω γιατί υπήρχαν ελλείψεις στην εισήγηση.

Η τοποθέτησή μας

«Αναφορικά με την Έγκριση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) του Δήμου μας: Κατ’ αρχήν είμαστε θετικοίωστόσο λόγω του ότι η μεθοδολογία του Σ.Φ.Η.Ο. περιλαμβάνει τρία στάδια εκ των οποίων το Στάδιο 2 (Συμμετοχικές διαδικασίες - διαβούλευσηπαρουσιάζει ορισμένες ελλείψεις (επί παραδείγματι: ποια είναι η ταυτότητα της έρευνας; Πόσα στο σύνολο ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν; Πόσοι άνθρωποι στο σύνολο συμμετείχαν; Είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα σε σχέση με τον πληθυσμό του Δήμου; [μόνιμοι κάτοικοι, επαγγελματίες και επισκέπτες της πόλης μας;]). Περαιτέρω, δεν φαίνεται να έχει συμπεριληφθεί η απάντηση-γνώμη του ΔΕΔΔΗΕ που είναι απαραίτητη για την οριστικοποίηση των θέσεων που προτείνονται.

Ως εκ τούτου, θα προτείναμε να επανέλθει το θέμα με συμπληρωμένα τα προαναφερθέντα στοιχεία στην ΕΠΖ καθώς και να παραπεμφθεί, στη συνέχεια, το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για σχετική απόφαση λόγω της σοβαρότητας του. Σε αντίθετη περίπτωση ψηφίζουμε αρνητικά».

 

Και δεύτερον αρνηθήκαμε την τοποθέτηση (!!!) οικίσκου - καταστήματος της ΔΕΗ στην πλατεία του Σταθμού Μετρό και ζητήσαμε, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο που έχει αποφασίσει την απαγόρευση παραχώρησης της πλατείας για εμπορικές χρήσεις.

 

Η τοποθέτησή μας

« Αναφορικά με τη χορήγηση άδειας προσωρινής τοποθέτησης ενός προκατασκευασμένου οικίσκου στην πλατεία μετρό σταθμού Αιγάλεω του εμπορικού καταστήματος της ΔΕΗ (λόγω εργασιών στο κατάστημα της οδού Σμύρνης και Πανόρμου): Είμαστε αρνητικοί εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αντιβαίνει στην ομόφωνη απόφαση - κανονισμό που απαγορεύει την εμπορική χρήση της πλατείας. Θεωρούμε ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ακίνητα στο κέντρο της πόλης τα οποία η Επιχείρηση μπορεί να επιλέξει και να αξιοποιήσει για τους σκοπούς και τις δραστηριότητές της, μια που πρόκειται για λειτουργία μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο ιδιωτικοποιημένης εταιρίας και όχι εις βάρος του δημόσιου χώρου, της λειτουργίας και της αισθητικής του. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία τοποθετηθεί θετικά – επιθυμούμε πλήρη καταγραφή της ψηφοφορίας και τις τοποθετήσεις των συναδέλφων - προτείνουμε να παραπεμφθεί το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για σχετική απόφαση λόγω της σοβαρότητας του.

 

 

3.      Η συνέχεια της αντισυνταγματικής – αντιδημοκρατικής θεσμικής εκτροπής της κυβέρνησης στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων των νόμων Θεοδωρικάκου που ανέτρεψαν τις διατάξεις του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ  για τη λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ, που ουσιαστικά υποκαθιστούν το Δημοτικό Συμβούλιο από την Οικονομική Επιτροπή, με την κατάργηση της δυνατότητας του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητάει οποιοδήποτε θέμα  της Οικονομικής Επιτροπής θεωρεί σημαντικό.

 Μετά τη ψήφιση του νέου εκτρωματικού αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου όπου με το 43% κατοχυρώνεται στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών εκμηδενίζοντας έτσι την αντιπολίτευση, έρχεται ο κ. Βορίδης  να προτείνει, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ,  την κατάργηση του διαχρονικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων για πρόταξη προ ημερησίας διατάξεως προς συζήτηση επίκαιρων θεμάτων, μετά από έγκριση του ΔΣ, καταργώντας το άρθρο 67, παρ. 7 του Ν 3852/2010 του Καλλικράτη αφήνοντας αυτό το δικαίωμα μόνο στον Δήμαρχο και στα διορισμένα απ’ αυτόν όργανα (Οικ. Επιτροπή, Ε.Π.Ζ, Εκτελεστική κλπ)

Χρέος άμεσο όλων των δημοκρατικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων, ανεξάρτητα αν βρίσκονται  στις διοικήσεις των Δήμων ή στην αντιπολίτευση, είναι ν’ αντιδράσουν και με αποφάσεις των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Δημοτικών Συμβουλίων να σταματήσουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο του κ. Βορίδη και της κυβέρνησης.