-

-

15 Μαΐ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11-5-2010

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 11/05/2010

Την συνεδρίαση απασχόλησαν σημαντικά ζητήματα. Κεντρικό, η μετατροπή σε συμβάσεων αορίστου χρόνου, της σχέσης εργασίας ομάδας εργαζόμενων στην καθαριότητα (μετά από δικαστικές διεκδικήσεις ακόμα και 6 χρόνων, την δικαίωση τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τις αντιφατικές αποφάσεις του Άρειου Πάγου, τις θετικές Ελληνικών Δικαστηρίων).
Οι άνθρωποι αυτοί, εργαζόμενοι συνεχώς τουλάχιστον 3ετία, έχουν προβεί σε επισχέσεις εργασίας 4 & 5 ετών (εδώ υπάρχουν και λάθος νομικοί χειρισμοί της Διοίκησης).
Η απόφαση του Δ.Σ. να παραιτηθεί ο Δήμος από το Εφετείο και να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός, για να μην χρεωθεί ο Δήμος επιπλέον υπέρογκα ποσά, τόκους, έξοδα, υπερημερίες κλπ αλλά και να ανοίξει ο δρόμος απρόσκοπτης εργασιακής παρουσίας τους, υπήρξε ομόφωνη.
Από την μεριά μας αφού στηλιτεύσαμε την πολυνομία – «ανομία» που επιτρέπει την οικοδόμηση του πελατειακού κράτους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, απαιτήσαμε και έγινε δεκτό, να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση και σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που την ίδια περίοδο έχουν κερδίσει και κερδίζουν, αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις (κυρίως σε παιδικούς σταθμούς). Σε ερωτήσεις των συμβούλων μας Ασ. Αρετάκη και Γ.Κληρονόμου, στον δικηγόρο των εργαζόμενων, αποσαφηνίσθηκαν ζητήματα διασφάλισης των εργαζόμενων και του Δήμου.
Ζητήσαμε επίσης να υπάρξει δέσμευση της Διοίκησης ,ώστε να μην υλοποιηθεί η πρόσληψη 90 οκτάμηνων συμβάσεων, κυρίως για παιδικούς σταθμούς, που αποτελούσε επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Κάτι τέτοιο θα έθετε σε ομηρία για ένα χρόνο τους εργαζόμενους στους παιδικούς που δικαιώθηκαν δικαστικά, μια που θα απασχολούνται άλλοι στις θέσεις τους ως εποχιακοί ή θα επιβάρυνε διπλά τον Δήμο.
Ο κ. Δήμαρχος αφού μας είπε ότι δεν αφορά αυτούς αλλά την Φιλαρμονική, τον ΔΑΟ κλπ !!!, μετά από παρεμβάσεις και συνεργατών του κατανόησε ότι αφορά κυρίως αυτούς και δεσμεύθηκε ,με τον δικό του τρόπο, σ΄ αυτή την κατεύθυνση .
ο κ. Σπηλιόπουλος αποδέχθηκε την πρόταση συμβιβασμού και άσκησε κριτική για εσφαλμένες εισηγήσεις του Νομικού Συμβούλου του Δήμου, που χαρακτήριζε τις ανανεώσεις των συμβάσεων ως ορισμένου χρόνου, ενώ ήσαν τοις πράγμασι αορίστου όπως του είχε επισημανθεί. Ο κ. Σατζαρίδης ζήτησε την άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με οποιαδήποτε σχέση, στον Δήμο και να σταματήσουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις του κ. Δήμαρχου στις ερωτήσεις που είχαμε θέσει στο προηγούμενο Συμβούλιο. Με τον γνωστό του τρόπο, να ανακατεύει παρελθόν, παρόν και μέλλον, αλληλοσυγκρουόμενα νούμερα και ενδιάμεσες επαφές και συνεννοήσεις του με πλείστους φορείς και πρόσωπα, έγιναν σαφή
- Για το χρέος, ότι σήμερα (Α΄τετρ.2010) είναι 18.637.000,00 €, στο τέλος του 2009 ήταν ~19.000.000,00 € (Σας θυμίζουμε ότι στο Δελτίο μας, Νοέμβρη 2009, για την συζήτηση του προϋπολογισμού τονίσαμε στην τοποθέτησή μας ότι θα ξεπερνούσε τα 15.000.000,00 € και χλευαζόμαστε)
- Για την μελέτη υλοποίησης της πράξης εφαρμογής στην περιοχή της «Γιούλα», ότι αναμένει την εκδίκαση των ενστάσεων και θα βάλει χρονοδιάγραμμα εκπόνησης.
- Για την αναγκαία επικαιροποίηση της Συγκοινωνιακής μελέτης της πόλης, εν αναμονή λειτουργίας του νέου σταθμού του Δημαρχείου, υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» (τώρα γιατί δεν την εκπονούμε και να την χρεώσουμε στο ΜΕΤΡΟ για να μην ξαναζήσουμε το χάος μετά την λειτουργία του τερματικού στο Αιγάλεω, έχοντας ξεκάθαρες απόψεις διεκδίκησης, αλλά να περιμένουμε το ΜΕΤΡΟ στο εάν και κατά πόσον.. στην κρίση σας)
- Για την ανάγκη παρουσίασης στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς της πόλης της εγκεκριμένης πλέον μελέτης χρήσεων γης, απάντησε ότι την είδαμε στην διαβούλευση πριν 2-3 χρόνια και αρκεί !!!!
- Για την κατασκήνωση στην Ραφήνα …. μάλλον θα κυκλοφορήσουν αφίσες για λειτουργία της για το 2011.
- Για το αρχαίο ίχνος της Ιεράς Οδού, που οκτώ (8) χρόνια τώρα βλέπουμε ως λαμαρίνες στην πλατεία, φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί την πρόταση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για καγκελάκι και μεταλλικό στέγαστρο και δεν δείχνει διατεθειμένος να διεκδικήσει την πρόταση μας (από το 2000) για κάλυψη με γυαλί, όπως στο Μουσείο της Ακρόπολης, (με αεραγωγούς) ώστε να είναι προσβάσιμο (βάδην) σε όλους ή αν όπως μας είπε το αρνείται το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, να γίνει έστω ένας γυάλινος θόλος ώστε να είναι ορατό στον καθένα, με αρχιτεκτονική μελέτη του Δήμου που θα υποδείξουμε στο ΚΑΣ, όπως πρότεινε η σύμβουλος της παράταξης μας κ. Μαυροθαλασσίτου, απάντηση σαφή δεν πήραμε.
- Πήραμε όμως απάντηση σε ερωτήματα που έχουμε θέσει για την πλατεία Εσταυρωμένου, ότι το ΜΕΤΡΟ έχει αρνηθεί να κάνει την αποκατάστασή της. Γιατί ο Δήμος δεν έχει ασκήσει τόσα χρόνια ένδικα μέσα να την αποκαταστήσει ο ίδιος και να τους τη «χρεώσει» για να ξεφύγουμε από το χάλι των ραδικιών…….. περιμένουμε απάντηση.
- Για την έρευνα μη εμπρόθεσμης (ένα χρόνο μετά) γνωστοποίησης στο Δ.Σ. εγγράφου του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου Μερκουράκη, χρέωσε γενικά το κράτος και υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας αποχαρακτηρισμού για χρέη, έλλειψη χρημάτων, πολυετή δέσμευση, να μην πληρώσουν οι παρόδιοι και άλλα, συνεπικουρούμενος απ τον κ. Σπηλιόπουλο!!.
(Ως γνωστόν υπάρχουν πολλοί χώροι 2,5 στρεμμάτων για πράσινο και πλατεία επί της Θηβών στην είσοδο της πόλης.)
Σε «έρευνα» είναι ακόμη και το έγγραφο – οδηγός, στα κριτήρια μορφωτικού επιπέδου (για την κατάταξη Διευθυντών και προϊστάμενων στους οργανισμούς του Δήμου και των Νομικών Προσώπων) της Περιφέρειας Αττικής, που δύο χρόνια «δεν είχε φτάσει» στο Δήμο.
Κατά τα άλλα θα συνεχισθεί τροποποιημένη η μελέτη έργου στο Μερκάτη, στον Ελαιώνα το δίκτυο όμβριων – αποχέτευσης σε ένα μεγάλο μέρος του ετοιμάζεται από ΥΠΕΧΩΔΕ και γι όλα…… φταίει ο Μυστακόπουλος που αγόρασε οικόπεδα στον οικιστικό ιστό και δεν έκανε ταμείο, από χρήματα για πράξεις μερικής εφαρμογής στον Ελαιώνα.(τώρα τι οικονομικά και χωροταξικά οφέλη έχει ο δήμος από αγορές που έγιναν maximum στο 25% της σημερινής τιμής τους, σε χώρους που θα είχαν χαθεί ,έχοντας ταμείο χρημάτων για έργα σε μία περιοχή που η πράξη εφαρμογής τελείωσε 8-10 χρόνια μετά, το αφήνουμε στη κρίση σας.)
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η απάντηση για το αν έχει αποφασίσει ο Δήμος να αγοράσει με ίδιους πόρους το οικόπεδο «Δασέας και Δαυλείας», όπως εν ασάφεια διαφαίνεται στην ανακοίνωση που μοιράσθηκε σε κατοίκους της περιοχής και τον Τύπο. Ως γνωστό με το πρόσχημα ότι πρέπει να πληρώσουν οι παρόδιοι έχουν «απαγορευτεί» οι αγορές οικοπέδων στο Αιγάλεω.(Έχουμε υποδείξεις τεχνικές για διεύρυνση ζωνών ωφελούμενων με παράλληλη μείωση τελών καθαριότητας που σε μακρόχρονη διευθέτηση θα το έλυνε).
Όταν δε επισημάναμε ότι ο επαναχαρακτηρισμός του ως κοινόχρηστου χώρου απλώς δεν θα υλοποιεί τις σχετικές αποφάσεις των Δικαστηρίων, για άμεση απόδοση. 715.000,00 € από τους γείτονες αλλά θα οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, νέα τιμή αναλογισμού σε παρόδιους και ότι θα πρέπει να χαρακτηρισθεί «κοινωφελής» αν θα ήθελε να πληρωθεί μόνο από τον Δήμο, μίλησαν για «σαρδάμ».Σαρδάμ γραπτό δεν ξέραμε ότι υπάρχει, το μάθαμε και αυτό. Σε σχέση δε με το οικόπεδο, θα μάθουμε όταν εισαχθεί ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο