-

-

3 Ιουλ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3-7-2010

Πραγματοποιήθηκε το ανοικτό Γεν. Συμβούλιο, όπου αποφασίσθηκε, ο οργανωτικός, οικονομικός, πολιτικός και προγραμματικός προγραμματισμός της παράταξης. Την εισήγηση στα οργανωτικά και οικονομικά έκανε ο Γραμματέας της παράταξης Γιώργος Παπαδιάς, ενώ στα πολιτικά και προγραμματικά, ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Μπίρμπας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΡΜΠΑ
στο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 30/6/2010

…..Είναι σε όλους γνωστός ο βίος και πολιτεία της Διοίκησης Καλογερόπουλου, (υπερχρέωση, έλλειψη σχεδιασμού, εμπόριο ελπίδας, πελατειακή διαχείριση). Η πόλη πρέπει να γυρίσει σελίδα, πρέπει να ξαναβρεί το νήμα της βιώσιμης, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, ανάπτυξης. Κόκκινο νήμα σ΄ αυτή την προσπάθεια και αναγκαία προϋπόθεση επιτυχίας, του όποιου προγραμματισμού, είστε εσείς. Καλούμαστε να δώσουμε μια δύσκολη μάχη, πολύ δύσκολη αλλά πιστέψτε με όχι χαμένη…… την μάχη που το βράδυ στις 7 Νοέμβρη, θα μας οδηγεί στο δεύτερο γύρο. Είναι ακατόρθωτο; Πιστεύω/πιστεύουμε πως όχι. Αντίπαλος μας η κρίση, μια κρίση κοινωνική, οικονομική, πολιτική, οικολογική ,που σε μεγάλο βαθμό βιώνουμε και στην πόλη μας. Πέραν των κεντρικών ,κυβερνητικών και κομματικών, ευθυνών για την δημιουργία της και οι δύο παρατάξεις, των κ.κ. Καλογερόπουλου και Καρδαρά, που λειτουργούν ως απολήξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα σε τοπικό επίπεδο ,είναι εξ΄ αντικειμένου φορείς αυτών των κεντρικών ευθυνών. Το μαρτυρούν οι εκδηλώσεις τους, κομματικού χαρακτήρα, σε πίτες και εκλογικές φιέστες όταν παρελαύνουν και χαιρετίζουν καταχειροκροτούμενα, τα υπεύθυνα για το μέγεθος της κρίσης που ζούμε σήμερα, εναλλασσόμενα υπουργικά συμβούλια και κυβερνητικά στελέχη και των δύο κομμάτων. Ειλικρινά μπορούμε να αφήσουμε το ξεπέρασμα της κρίσης σ΄ αυτούς που το δημιούργησαν και δεν δείχνουν καν να το καταλαβαίνουν και επιμένουν στις πολιτικές κατεδάφισης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στην αλληλοκάλυψη της διαπλοκής και της διαφθοράς;

Σε όσους με περισσό θράσος και απουσία κοινωνικά δίκαιου αναπτυξιακού σχεδίου, έχουν ορίσει ως κεντρικό στόχο-εχθρό, τους μισθούς και τις συντάξεις;…
Όπως προαναφέραμε, δυστυχώς και σε τοπικό επίπεδο οι τοποθετήσεις και των δύο παρατάξεων είναι ευθέως συνδεδεμένες με το εκάστοτε κυβερνητικό κέντρο, κλασσικό παράδειγμα το ΒΩΒΟ-MALL – στον Ελαιώνα. Με κυβέρνηση ΝΔ το ψήφισμα μας υιοθετήθηκε μόνο από την παράταξη του κ. Καρδαρά, ενώ με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σχεδόν το ίδιο ψήφισμα μόνο από την παράταξη του κ. Καλογερόπουλου. Κοινό στοιχείο τους άλλωστε, η ευκολία αποχαρακτηρισμών γης (π.χ οικόπεδο Μερκουράκη), η σταθερή επιλογή τους για μη αγορά γης. Η απουσία οραματικού λόγου, συγκεκριμένων, συνεκτικών, προγραμματικών προτάσεων. Έχουν περάσει 8 μήνες μετά την κατάθεση των 35 + 1 προγραμματικών μας προτάσεων για την πόλη και δεν έχουμε λάβει ούτε φωνή, ούτε ακρόαση, έστω και για κριτική ως απάντηση, ως άρθρο.
Αφήνω ξεχωριστά την δηλωμένα κομματική παράταξη του ΚΚΕ ,του κ. Σαντζαρίδη, όπου πέραν γενικών φιλολαϊκών τοποθετήσεων και της θετικής στάσης στα ζητήματα αγοράς χώρων, καταναλίσκεται σε ένα ισοπεδωτικό καταγγελτικό λόγο με μία ακατανόητη, κακοπροαίρετη πολεμική απέναντι μας. Μας αδικούν και αδικούνται.
Εμείς και πριν και τώρα και μετά, λειτουργήσαμε, λειτουργούμε και θα λειτουργήσουμε ως μια παράταξη της ευρύτερης αριστεράς και της οικολογίας, ενεργών πολιτών όλου του Δημοκρατικού χώρου, που δεσμεύονται σε ένα δομημένο, ανθρωποκεντρικό και οικολογικό, προγραμματικό λόγο. Με δημόσιες ,ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και εκλογής επικεφαλής και οργάνων, με πανθομολογούμενη θετική συνολικά, συμβολή στην ιστορία της πόλης . Χωρίς να υποτιμούμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε από οποιαδήποτε θέση, διοίκησης ή αντιπολίτευσης, να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της πόλης, την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της.
Η συμβολή μας στην αποτροπή έως τώρα του Mall στον Ελαιώνα, η ήττα της κομματικής καπηλείας στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ», (με σημαντική συμβολή της πρώην αντιδημάρχου Γιάννας Χριστόγλου) . Η αλλαγή της Νομαρχιακής μελέτης για Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων 1200 τόνων σε 600 τόνων. Η αποδόμηση των επικοινωνιακών τεχνασμάτων και του αφόρητου λαϊκισμού του κ. Καλογερόπουλου. Η ανάδειξη των οικονομικών, χωροταξικών και λειτουργικών προβλημάτων του Δήμου, των θεμάτων του Ελαιώνα, των πολυκαταστημάτων, του γηπέδου, μικρών προβλημάτων γειτονιάς και συλλόγων, είναι γνωστή.
Με μία σαφή όμως υστέρηση, που αν δεν καλυφθεί θα είναι καθοριστική για την αδυναμία πραγματοποίησης του στόχου μας. Το άνοιγμα και η συνεύρεση με την κοινωνία, η διαρκής οργανωμένη παρουσία μας στις γειτονιές και τους συλλόγους, όχι ως επίδοξων σωτήρων αλλά ως φορέων μιας αντίληψης, συμμετοχής και κινητοποίησης, διεκδίκησης αλλά και υλοποίησης θετικών εφαρμογών στην γειτονιά, στο σχολείο, στον Δήμο, στη πόλη. Kαι αυτό εξαρτάται πρώτα και κύρια από εμάς, από εσάς και όχι μόνο από τον επικεφαλής και μία ομάδα στελεχών.
Πιστεύουμε πως διαθέτουμε τα όπλα, πρέπει όμως να βελτιώσουμε το πρόγραμμα, να το συζητήσουμε με όλους και να το εξειδικεύσουμε λαμβάνοντας υπ΄όψιν την γνώμη των συμπολιτών μας. Αναφέρθηκε και ο Γιώργος στα οργανωτικά και τα οικονομικά που είναι το αναγκαίο «οστικό μας σύστημα», ο σκελετός της δράσης μας.
Οι φλέβες μας είναι το Πρόγραμμα, που άλλωστε θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο αρχές Σεπτέμβρη, κεντρικός άξονας του προτείνουμε να είναι, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, η κοινωνική αλληλεγγύη.
Κεντρικό σύνθημα της εκλογικής μας μάχης: Αιγάλεω, Κοινωνικά Αλληλέγγυα πόλη για όλους τους κατοίκους, για όλες τις ηλικίες.
Οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στην καταπολέμηση φαινομένων φτώχειας, ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού, χωρίς ψευδαισθήσεις οριστικής επίλυσης τους σε τοπικό επίπεδο. Μπορούμε όμως να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις, γι αυτό προτεραιότητα μας αποτελεί η θεσμοθέτηση του «ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος» . Αρκεί σχεδιασμένα και συντονισμένα να κινητοποιήσουμε, τους όποιους διαθέσιμους ,εθνικούς και ευρωπαϊκούς, πόρους αλλά κυρίως το πολύτιμο τοπικό κοινωνικό κεφάλαιο, κοινωνικούς φορείς, συλλόγους, πρωτοβουλίες πολιτών.
Αίμα μας σ΄αυτή την προσπάθεια η συμμετοχή της κοινωνίας. Δεν πρέπει να απουσιάζει κανείς, από την εκκλησία ως την τοπική επιχείρηση. Από τον υπάλληλο του Δήμου ως τον κοινωνικό εθελοντή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποτιμήσουμε αγωνιστικές διεκδικήσεις , κινητοποιήσεις και δράσεις φορέων και εργαζομένων, συμμετείχαμε και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά.
Πέραν του συντονιστικού ρόλου, ο Δήμος οφείλει να έχει ολοκληρωμένο προγραμματικό σχέδιο. Δέσμη συγκεκριμένων κοινωνικών, πολιτικών στόχων και άμεση επιδίωξη την σύναψη ενός Τοπικού Κοινωνικού Συμβολαίου. Αυτά απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα:
Δημοσιονομικά
· Επαναφορά του Τέλους περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να αποφέρει πόρους 2-3.000.000€ ετησίως,
· Λεπτομερής έλεγχος είσπραξης των φόρων από τις συνεχείς αλλαγές δόμησης στον χώρο του ΕΛΑΙΩΝΑ
· Αναδιάρθρωση των τοπικών εσόδων με κοινωνικό πρόσημο
· Μείωση Τελών απόρων – ανέργων
κατεύθυνση δημοτικών πόρων σε κοινωνική αλληλεγγύη / κοινωνική συνοχή
· απαλλαγή από οικονομική συνεισφορά των απόρων και ανέργων, σε δράσεις και υπηρεσίες του Δήμου (πολιτισμού – Αθλητισμού κλπ)
Οργανωτική αναδιάταξη του Δήμου με βάση το νέο κοινωνικό ρόλο του:
Ενίσχυση και αναδιοργάνωση Κοινωνικής Υπηρεσίας
Αξιοποίηση της αδρανούς σήμερα Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης
· Αναβάθμιση Δημοτικών Ιατρείων (δωρεάν τεστ ΠΑΠ, μαστογραφίας κλπ) και της λειτουργίας των υπόλοιπων κοινωνικών υποδομών (σχολεία, Παιδικοί σταθμοί, αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι κλπ)
· Διεύρυνση των προγραμμάτων σίτισης απόρων με τα ΤΕΙ, συνεργασία με φορείς και την εκκλησία
· Στενή παρακολούθηση και αξιοποίηση βάσεων πληροφοριών, Κοινωνικής Πρόνοιας, ΟΑΕΔ και άλλων Δημόσιων φορέων, για την αξιόπιστη καταγραφή των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων
· Λειτουργία Ξενώνα φύλαξης αστέγων
· Κοινωνικό παντοπωλείο για άπορους και άνεργους ,για φθηνή αγορά και δωρεάν παροχή τροφίμων
· Διεύρυνση προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
· Αναβάθμιση Συμβουλευτικού Κέντρου, για ουσιαστική συμβουλευτική και στήριξη -και με ηλεκτρονικό κέντρο και 24ωρη τηλεφωνική γραμμή- γονέων, ηλικιωμένων, μεταναστών, ΑΜΕΑ κλπ. Υπηρεσίες λογοθεραπείας και εργοθεραπείας
· Στενή συνεργασία με ΜΚΟ, για μετανάστες – ΑΜΕΑ – Ηλικιωμένους κλπ
· Δημιουργία γραφείου ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων, στήριξης της Απασχόλησης
· Δημιουργία «πράσινων» και κοινωνικών θέσεων στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και περιβάλλοντος, αυτεπιστασίας στις συντηρήσεις και κατασκευές
· Ενεργοποίηση δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων
· Ενίσχυση της δωρεάν, Δημοτικής Συγκοινωνίας με οικολογικά
οχήματα, συμβατά με υπερήλικες και ΑΜΕΑ


-Τοπικό κοινωνικό κεφάλαιο
Σε συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο, εκπτωτικό κουπόνι για άπορους και άνεργους/ bazaar και προσφορές
Διάθεση από super markets τροφίμων, λίγο πριν την λήξη, σε άπορες οικογένειες
Δημιουργία ιματιοθήκης για απόρους
Δράσεις κοινωνικής στήριξης με προσέλκυση και εκπαίδευση εθελοντών (για παρέα, περίπατο, εξωτερικές εργασίες, φροντιστήρια παιδιών, κοινωνική ένταξη)
Καμπάνιες ευαισθητοποίησης για εθελοντική συμμετοχή σε σχολεία, συλλόγους, ΤΕΙ, ΚΑΠΗ

ΤΟΠΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ
Στόχος η σύναψη το 1ο εξάμηνο, Τοπικού Κοινωνικού Συμβολαίου, μεταξύ όλων των τοπικών κοινωνικών φορέων και η εκπόνηση ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, με δεσμεύσεις για όλους .

Δεύτερο κεντρικό ζήτημα για μας ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ, το μέλλον της πόλης.
Πέραν της διαχειριστικής λογικής και των δύο παρατάξεων, υπάρχει ένα ουσιαστικό έλλειμμα παρακολούθησης των εξελίξεων. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, Εμείς αναδείξαμε:
το ΒΩΒΟ-MALL και με Σουφλιά και με Μπιρμπίλη
την εγκατάσταση 42.000 και πλέον τ.μ. γραφείων της ΔΕΗ στο κομμάτι του Αιγάλεω και η Διοίκηση αδιαφόρησε.
την μελέτη της Νομαρχίας που προέβλεπε ΣΜΑ 1200 τόνων.
τις αλλαγές στον Ελαιώνα που προέβλεπε το σχέδιο Σουφλιά
την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση πολυκαταστημάτων
Απαιτούμε τώρα, χωροθέτηση και χαρακτηρισμούς ευγενών χρήσεων και κοινωφελών χώρων (Μητροπολιτικού Μουσείου, Ακαδημίας Φιλοσοφικού και Επιστημολογικού Στοχασμού κλπ), υλοποίηση του χαμηλού συντελεστή και των χώρων υψηλού πρασίνου , ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου μας που έχει βαρύνουσες μητροπολιτικές λειτουργίες.
Αξιοποίηση του τέλους περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για αγορές γης.
Λεπτομερή καταγραφή των αλλαγών δόμησης που έχουν πραγματοποιηθεί και οκτώ χρόνια και δεν έχουν ελεγχθεί, για την διασφάλιση απωλειών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως, που σήμερα χάνονται.
Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, είμαστε οραματιστές και αγωνιστές. Αγωνιστές ενάντια σε κυβερνητικές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, τοπικούς λαϊκισμούς και κατεστημένες πελατειακές αντιλήψεις μικρών και μεγάλων τοπικών συμφερόντων.
Γνωρίζουμε την οικτρή οικονομική κατάσταση του Δήμου, τις μειώσεις που επιβάλλει ο «Καλλικράτης», την άθλια Δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Θεωρούμε όμως ότι σε τοπικό επίπεδο, αν δεν κατορθώσουμε να την ανατάξουμε οριστικά, θα την βελτιώσουμε ουσιαστικά.
Γιατί
· Δεν είχαμε και δεν έχουμε κομματικές δουλείες και δη κυβερνητικές
· Δεν μας χαρακτηρίζει και ούτε μας χαρακτήριζε ποτέ, πελατειακή αντίληψη και εξαρτήσεις από μικρά και μεγάλα συμφέροντα
· έχουμε συλλογικά, επεξεργασμένο πρόγραμμα και επιτελείο με γνώση και ανιδιοτέλεια, που θα εμπλουτισθεί με το άνοιγμα μας στην κοινωνία
· πιστεύουμε στις δυνατότητες της πόλης και των κατοίκων της, στην ενεργοποίηση τους μέσα από τις διαδικασίες του συμμετοχικού προϋπολογισμού και τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης
· πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων του Δήμου, θέλει και μπορεί να βοηθήσει σ΄ αυτήν την προσπάθεια
· θα είμαστε παρόντες σε κάθε κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαια, κινητοποίηση και διεκδίκηση σε τοπικό , περιφερειακό, εθνικό και διεθνικό επίπεδο
· Μπορούμε και πρέπει να συγκρουσθούμε, μπορούμε και πρέπει να συνθέσουμε για να αλλάξουμε την παρούσα κατάσταση των πραγμάτων
Σας καλούμε να συμμετάσχετε σ΄ αυτήν την προσπάθεια αλλαγής σελίδας στην πόλη, ανατροπής ατομικιστικών πελατειακών αντιλήψεων και νοοτροπιών, αλληλέγγυας, συμμετοχικής και ποιοτικής λειτουργίας ,σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.
Βέβαιοι ότι αξίζει τον κόπο, ότι την αξίζουμε και κυρίως την αξίζει η πόλη μας.
Περιμένουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας …Μα πάνω απ΄ όλα περιμένουμε την προσωπική στράτευση σας, την κάθε δυνατή υλική υποστήριξη σας. Μόνο μαζί μπορούμε και να είστε βέβαιοι ότι μαζί θα τα καταφέρουμε ,να δώσουμε δύναμη στην ελπίδα για την πόλη μας.