-

-

9 Ιουλ 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΜΠΙΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ"



Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, όπου πρόσκεισθε πολιτικά, είναι αρκετά τα ερωτήματα που θέτουν πολλοί για το τι θα κάνει σε τοπικό επίπεδο η παράταξή σας। Θα επηρεαστεί από την πολυδιάσπασή, ο Μπίρμπας τι θα κάνει, με ποιον θα πάει; Θα επιδιώξει στήριξη και από ποιον, σε ποια τάση ανήκει πλέον κλπ। Είναι αρκετά τα ερωτήματα…
- Αν και δεν είναι του άμεσου ενδιαφέροντος του Αιγαλεώτη πολίτη το που ακριβώς ανήκω εγώ και σίγουρα δεν είναι η προτεραιότητά του αυτή την περίοδο, παρ’όλες τις δύσκολες καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί κεντρικά, στο Συνασπισμό και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, η παράταξη και στο πρόσφατο ανοικτό Γενικό Συμβούλιο έδειξε ότι πηγαίνει συσπειρωμένη. Χωρίς απώλειες, με όλες οι ψυχές της και με τον χώρο της Πολιτικής Οικολογίας, με τη συμμετοχή της πρώην βουλευτού, Αναστασίας Ανδρεαδάκη αλλά και άλλων συμπολιτών μας. Η παράταξή μας, είναι μια παράταξη της ευρύτερης αριστεράς και της οικολογίας και ενεργών πολιτών του δημοκρατικού χώρου. Δεν δείχνει λοιπόν να επηρεάζεται από τις εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο. Μετά το ανοικτό Γενικό Συμβούλιο και τη συγκρότηση μιας πρώτης κεντρικής εκλογικής επιτροπής, συμμετέχει πλέον το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων του χώρου της Αριστεράς -πλην του Κομμουνιστικού Κόμματος- και του Οικολογικού χώρου στο Αιγάλεω. Ταυτόχρονα, υπάρχει και η συμμετοχή ανθρώπων που είναι ΠΑΣΟΚ, ψηφοφόροι του ΚΚΕ και της Ν.Δ., οι οποίοι συμμετέχουν ως ενεργά μέλη και στελέχη της παράταξης, σε ψηφοδέλτια και στο Γενικό της Συμβούλιο.


Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι όσοι ήσαν κοντά στον Δημήτρη Μπίρμπα πριν τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του ΣΥΝ, εξακολουθούν να τον ακολουθούν;
- Όχι κοντά στο Μπίρμπα, κοντά στην παράταξη. Σήμερα, εκφράζω την υποψηφιότητα Δημάρχου εγώ, αύριο κάποιος άλλος. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά και μου δίνετε την ευκαιρία να το ξεκαθαρίσω και να πω ότι δεν είμαστε εξαρτημένοι από τις αποφάσεις του κόμματος ,των περισσοτέρων από εμάς, του Συνασπισμού.
Στο ανοικτό Γενικό μας Συμβούλιο, μετά τη νέα κατάσταση επιβεβαιώθηκε ότι η παράταξη είναι ανεξάρτητη από το κόμμα, με την έννοια ότι δεν παίρνεις χρίσμα από κανένα κόμμα και προχωρά με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες ανοικτές στο λαό. Είναι γνωστό ότι το πρόσωπο παίζει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές, αλλά η δική μας, δεν ήταν ποτέ η παράταξη του ενός. Ήταν η παράταξη που πάντα στηριζόταν από ανθρώπους που προέρχονταν από πολλές ιδεολογικές αφετηρίες. Έχουμε δομημένο πρόγραμμα κι αυτό μας δεσμεύει. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο χαρακτηρίζουμε ως ανθρωποκεντρικό και οικολογικό και με τις δεσμεύσεις αυτού του προγράμματος κατεβαίνουμε κάθε φορά στις εκλογές. Αυτό προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και δεν το αλλάζουμε με βάση τον επικεφαλής… γι’ αυτό δεν αλλάζουμε και εύκολα ονόματα.

Ο απλός κόσμος ωστόσο, προβληματίζεται με αυτές τις εξελίξεις στον κομματικό χώρο του ΣΥΝ. Μάλιστα, ακούστηκε ότι μπορεί να υπάρξει κι ένας ακόμα παραταξιακός σχηματισμός στο Αιγάλεω. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει διχασμός και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΝ, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο προσώπων του «ίδιου» κόμματος. Τι απαντάτε;
- Σε σχέση με τη δημοτική παράταξη, τέτοιο δίλημμα δεν μπαίνει. Φίλοι και σύντροφοι οι οποίοι συγκροτούν τη Δημοκρατική Αριστερά στο Αιγάλεω, συμμετέχουν σε όλα τα όργανα της παράταξης. Είναι στη Γραμματεία της, στο Γενικό της Συμβούλιο και θα είναι πολλοί από αυτούς και υποψήφιοι.
Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει –ανεξάρτητα πώς αυτό θα εκφραστεί- μια στενή συνεργασία όλων των χώρων της Αριστεράς και της Οικολογίας και ενός μεγάλου κομματιού, που θα αποδεσμεύεται –ήδη αποδεσμεύεται σε επίπεδο βάσης- από το ΠΑΣΟΚ με βάση την πολιτική που ακολουθεί.

Σύμφωνα με αυτό το τελευταίο που είπατε περί αποδέσμευσης από το ΠΑΣΟΚ, να συμπεράνουμε ότι εάν υπάρξει δεύτερη Κυριακή μπορεί και να μην υπάρξει συμμαχία μεταξύ σας;
- Στόχος μας είναι η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο και η διεκδίκηση του Δήμου, δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Για τα ζητήματα της δεύτερης Κυριακής, αν υπάρξει χωρίς εμάς, θα κληθεί η παράταξη να αποφασίσει με ανοικτή Γενική Συνέλευση για το ποια στάση θα κρατήσουμε. Σεβόμαστε το χώρο και τον κόσμο που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, όμως είμαστε σφόδρα αντίθετοι απέναντι στην κυβερνητική πολιτική του. Περιμένω, πραγματικά, να δω τι προγραμματικά στοιχεία θα έχει ο υποψήφιος. Όπως φαίνεται υπάρχει ανοικτό ζήτημα αμφισβήτησης του κ. Καρδαρά, το είδα και από την εφημερίδα σας. Δεν γνωρίζω εάν είναι υπαρκτό πρόβλημα ή εάν είναι πρόβλημα που τίθεται γενικά. Προσωπικά δεν ταυτίζω τις παρατάξεις με τα κόμματα, παρ’ όλο που πολλές φορές λειτουργούν δυστυχώς ως απολήξεις των κομμάτων σε τοπικό επίπεδο… κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση του κ. Καλογερόπουλου και του κ. Καρδαρά. Όταν γίνεται μάχη χρίσματος και στις εκδηλώσεις τους (πίτες κλπ) παρελαύνει καταχειροκροτούμενο, το μισό –εκάστοτε- υπουργικό συμβούλιο με δεκάδες βουλευτές και να λένε μετά ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική που ακολουθείτε.

Δηλαδή, λέτε εμμέσως ότι η «Ανάπλαση» δεν είναι η προέκταση του Συνασπισμού…
- Δεν είναι καθόλου η προέκταση του Συνασπισμού. Εμείς δεν ζητάμε διαπιστευτήρια από κανέναν. Αυτά υπάρχουν στην ιστορική μας διαδρομή. Χωρίς να αρνηθούμε ότι υποστηριζόμαστε από ένα πολιτικό χώρο, λέμε ότι δεν ταυτιζόμαστε με αυτόν διότι δεν εξαρτώνται οι αποφάσεις της παράταξης, με το τι θα αποφασίσει ο Συνασπισμός. Αναμφίβολα επηρεάζονται, αλλά το κόμμα δεν είναι αυτό που τις καθορίζει.

Αυτή τη στιγμή έχουμε από το ΣΥΝ τον Τσίπρα, τον Αλαβάνο και το νέο κόμμα του Κουβέλη. Εάν σας ρωτήσει κάποιος ψηφοφόρος σας, εσείς ως επικεφαλής σε ποια τάση ανήκετε τι θα του απαντούσατε; Και να θυμίσουμε ότι στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος δεν ακολουθήσατε τον Φ. Κουβέλη κατά την αποχώρησή του.
- Σέβομαι τις επιλογές των φίλων και των συντρόφων μου, που δημιουργούν έναν πολιτικό χώρο. Για μένα δεν ήταν προτεραιότητα η συγκρότηση ενός άλλου πολιτικού χώρου αλλά η συσπείρωση της ευρύτερης Αριστεράς και της Οικολογίας. Ακόμα ελπίζω ότι Συνασπισμός μπορεί να είναι ο συνεκτικός ιστός αυτού του μετώπου δυνάμεων που προείπα, που είναι απαραίτητο σε συνθήκες κρίσης απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε και είναι μια γενικευμένη επίθεση κατεδάφισης θεμελιωδών εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ευθύνες γι’ αυτή την επίθεση, έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, τα οποία αλληλοκαλύπτονται σε ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς. Γι’ αυτό λέω ότι ένα μεγάλο μέρος των κεντρικών πολιτικών ευθυνών, αναλογεί σε αυτούς που εκφράζουν αυτούς τους πολιτικούς χώρους και μάλιστα με τον τρόπο που τους εκφράζουν στο τοπικό επίπεδο. Και αναφέρθηκα προηγουμένως, στις παρελάσεις των βουλευτών, υποψηφίων αρχηγών κομμάτων κλπ.

Αρκετοί Αιγαλεώτες σας έχουν δει στην κοινή εμφάνισή σας με τον πρώην Δήμαρχο τον κ. Μυστακόπουλο στην πόλη όπου μοιράζεται φυλλάδια της παράταξης. Επειδή γνωρίζουμε ότι ο πρώην Δήμαρχος τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σπάνια δημοσίως, αυτή η παρουσία του μαζί σας θέλετε να σηματοδοτήσει κάτι;
- Η εμφάνιση αυτή δεν ήρθε να σηματοδοτήσει κάτι καινούργιο τώρα. Ήταν κάτι αποφασισμένο, δηλωμένο από τον Γιάννη Μυστακόπουλο αφότου παραιτήθηκε. Είχε πει με όποιον επιλέξει η παράταξη, εγώ θα είμαι μαζί του. Κάθε Σάββατο είμαστε μαζί σε διαφορετικά σημεία στο Αιγάλεω και μοιράζουμε φυλλάδια της παράταξης. Αυτό είναι ένα δείγμα της ενότητας της που υπάρχει στην παράταξη μας. Δεν υπάρχει παλαιότερος δημοτικός σύμβουλος της, ο οποίος να είναι ενάντια στις επιλογές της παράταξης. Από τη διοίκηση Μυστακόπουλου, εκτός από δύο τρεις που αποχώρησαν και πήγαν σε άλλους χώρους, οι υπόλοιποι είναι κοντά στην παράταξη. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και συγκινητικό. Οι ρίζες μας κρατάνε από την εποχή του Μαυροθαλασσίτη, πάντα ήταν πολύ πιο ευρείες από το χώρο της Αριστεράς γι’ αυτό υπήρξαν και πολύ μεγάλα τα ποσοστά. Μέχρι σήμερα, υπάρχει μια εκδήλωση αλληλεγγύης όλων αυτών των ανθρώπων και αυτό αποτυπώνεται εντονότερα με την παρουσία του Γ. Μυστακόπουλου.
Ξέρετε κάποια στοιχεία δεν είναι διαπραγματεύσιμα για μας. Δηλαδή, ανάλογα με το ποιον θέλω εγώ να μπει υποψήφιος καθορίζεται αν θα στηρίξω ή αφού δεν είμαι εγώ δεν στηρίζω κανέναν. Είναι μια άλλη ποιότητα που θεωρώ πως την έχουμε σαν δημοτική παράταξη. Άλλωστε είμαστε η μόνη παράταξη που ο επικεφαλής εκλέγεται από ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες , των μελών και όσων θεωρούν εαυτούς, φίλους της

Μαθαίνουμε ότι στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στην πόλη, ο κ. Μυστακόπουλος έχει τα υψηλότερα ποσοστά αναγνωρισιμότητας. Μάλιστα, αυτό ερμηνεύεται από αρκετούς ότι ίσως αυτό αποτελέσει το «κίνητρο» για να ξαναείναι υποψήφιος…
- Όταν το έχει αρνηθεί κατηγορηματικά, περιοδεύει μαζί μου και με παρουσιάζει ως τον νέο υποψήφιο Δήμαρχο της παράταξης, δεν χρειάζεται απάντηση. Αλλά να πω κάτι για τις δημοσκοπήσεις… Διαπιστώνω ότι υπάρχει μια τάση απομόνωσης της υποψηφιότητας μου, της «Ανάπλασης» και σαφώς υπάρχει σκοπιμότητα για να μην μπαίνει το δικό μου όνομα στη σφυγμομέτρηση. Αυτό καταδεικνύει μια αμηχανία κάποιων καθώς και την προσπάθεια να αναπαράξουν και σε τοπικό επίπεδο ένα διπολικό σκηνικό. Θεωρώ ότι είναι κατευθυνόμενο και άλλωστε το καλύτερο γκάλοπ είναι οι εκλογές.

Μιλήστε μας για το πρόγραμμά σας, τι περιλαμβάνει για την πόλη.
- Το ζήτημα της προετοιμασίας και της ιεράρχησης των στόχων, είναι πολύ σημαντικό για μια δημοτική παράταξη. Προσωπικά έχω προβληματιστεί από την 8ετία του κ. Καλογερόπουλου. Είχε τις δυνατότητες, λόγω της πολιτικής του ιδιότητας, να δημιουργήσει προϋποθέσεις. Είχε αγορασμένα οικόπεδα, έτοιμες μελέτες και φρόντισε να οδηγήσει την πόλη σε υπερχρέωση με εμφανή έλλειψη σχεδιασμού. Όταν κατέθεσε το επιχειρησιακό πρόγραμμα της πόλης προέβλεπε… γραφείο θαλασσίου τουρισμού. Είχε στα χέρια του μια τοπική αναπτυξιακή μελέτη από το 2003 που δεν έχει αξιοποιηθεί. Απλώς προσπάθησε να κάνει κάποια έργα σε μια λογική διεκδίκησης ενώ παράλληλα έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο. Έχει πάρει πάνω από 20.000.000€ σε δάνεια, χωρίς να έχει αγοράσει ένα τετραγωνικό γης. Δεν είχε, δεν έχει την πολιτική βούληση να το κάνει. Εμείς πως αγοράσαμε 42στρέμματα γης; Πώς δώσαμε 12εκατ. ευρώ μέσα σε 8 ½ χρόνια; Ήταν επιλογή μας να το κάνουμε.

Με αυτές τις αγορές που είχατε κάνει, έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι χρεώσατε Δήμο…
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Δήμος που να μην έχει χρέος, κυρίως λόγω των συγκεντρωτικών , αντιαυτοδιοικητικών, κυβερνητικών πολιτικών διαχρονικά, μεταφερόμενες αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους πόρους . Ο κ. Καλογερόπουλος παρουσίασε ένα χρέος 23.400.000€ το 2002. Σε αυτό έβαλε συνολικά τα δάνεια 5.800.00 €, κυρίως για αγορές γης που θα αποπληρωθούνε ως το 2014. Συμπεριλαμβάνονται επίσης στο χρέος ,που υποτίθεται παρέλαβαν το 2002, 3.900.000€ έργα που δεν είχαν ξεκινήσει Όμως δεν έβαλε τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στο Δήμο, που ήταν περισσότερα από 2.000.000€. Μόνο το μνημόνιο Σημίτη που υπογράψαμε το 2000, χρωστάει στο Δήμο 550εκατ. δρχ. Δεν υπολόγισε στο θετικό τα 5.000.000€ βεβαιωμένα χρέη ιδιωτών προς το Δήμο. Δηλαδή, ο κ. Καλογερόπουλος λογιστικοποιεί όπως η σημερινή αλλά όπως και η δικιά του κυβέρνηση. Είναι αντίστοιχης σοβαρότητας της απογραφής που έκανε ο κ. Αλογοσκούφης.
Σήμερα η χώρας μας δεν μπορεί να πληρώσει τοκοχρεολύσια. Ο κ. Καλογερόπουλος, το 2002 παρέλαβε ένα Δήμο που είχε 500.000 € τοκοχρεολύσια το χρόνο που αφορούσαν κυρίως αγορές γης και σήμερα πληρώνει, σύμφωνα με τον προυπολογισμό που κατέθεσε, για την εξυπηρέτηση των δανείων του 4.000.000€ το χρόνο, χωρίς αγορά ενός τετραγωνικου. Έχει κάνει άτυπη στάση πληρωμών για να μας λέει ότι μείωσε το χρέος λογιστικά. Είχε αναφορά στον απολογισμό του 2008, ότι το χρέος είναι 13.900.000€ και μας είπε –σε στοιχεία που έστειλε στην εφημερίδα σας- ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2009 ήταν 19.000.000€. και σήμερα «κατόρθωσε» και το έκανε 18.637.000 € (χωρίς να συνυπολογίζει 6.000.000€ δάνεια που περιμένουν έγκριση, 10.000.000€ δικαστικές υποχρεώσεις σε εργαζόμενους) , αφήνοντας βέβαια απλήρωτους προμηθευτές και υπαλλήλους. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, προχθές, μας είπε ότι τώρα πήραν το μισθό του Απριλίου εργαζόμενοι σε Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και χρωστάει ακόμα τρεις μήνες. Τέτοια οικονομική «βελτίωση».

Πάντως είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και με τον «Καλλικράτη» θα γίνουν ακόμα χειρότερα.
- Το ελληνικό δημόσιο χρωστάει στην Αυτοδιοίκηση πάρα πολλά χρήματα και δεν τα δίνει. Δεν κατηγορώ τον κ. Καλογερόπουλο γιατί δεν έκανε παλάτια στο Αιγάλεω, τον κατηγορώ γιατί έκανε μια πολύ κακή οικονομική διαχείριση από άποψη προγραμματισμού. Τη διοίκηση του κ. Καλογερόπουλου, παρά κάποιες προσπάθειες βελτίωσης κάποιων υπηρεσιών, τη διέκρινε η έλλειψη οράματος και προγραμματισμού, η πελατειακή αντίληψη, το εμπόριο ελπίδας…

Όταν μιλάτε για κακή διαχείριση σε τι ακριβώς αναφέρεστε;
- Ότι δηλαδή τα έσοδα που είχε δεν τα διαχειρίστηκε σωστά με αποτέλεσμα τώρα να πληρώνει με δανεικά. Προσπάθησε να αντιμετωπίσει με πελατειακή αντίληψη, πουλώντας προσωπική εξυπηρέτηση, το οξυμμένο πρόβλημα της ανεργίας. Πήρε εκατοντάδες ανθρώπους με 2μηνα, 4μηνα εκτός διαδικασιών ελέγχου. Έπαιρνε δάνεια όχι για να κάνει επενδυτικά προγράμματα αλλά για να εξυπηρετήσει τις πελατειακές πρακτικές του. Υπάρχει βέβαια και η λογική ότι έτσι έδωσε δουλειά σε κάποιο κόσμο. Με τι κριτήρια; Για ποιες ανάγκες; Πόσους συμβασιούχους έργου είχαμε και έχουμε στο Δήμο; Πώς κρατήσαν κάποιον κόσμο όμηρο με συμβάσεις ανανεούμενες; Έμπλεξαν σε μια διαδικασία η οποία έχει οδηγήσει το Δήμο σε οικονομικό αδιέξοδο.
Στα 8 χρόνια της δικής μας διοίκησης στο Δήμο, το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα μπορούσε να μας κατηγορήσει κάποιος είναι ότι είχαμε κομματική αντίληψη ή παραταξιακή διαχείριση ή πελατειακή.
Ο κ. Καλογερόπουλος υπήρξε 5 χρόνια Δήμαρχος με μια κυβέρνηση όχι απλώς φιλική. Εμείς στα 8 χρόνια ήμασταν με κυβερνήσεις αντίθετες ως και αρνητικές απέναντί μας. Κι όμως, συγκρίνεται το έργο το δικό μας με το έργο του κ. Καλογερόπουλου. Τι υποχρεώσεις του αφήσαμε εμείς, τι υποχρεώσεις θα αφήσει εκείνος; Και προσπαθεί να μας πει ότι υπάρχουν καταλογισμοί επειδή κάναμε απευθείας αγορές γης. Εμείς ακολουθήσαμε την διαδικασία που προέβλεπε τότε ο Νόμος, μέσω του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. Αγοράσαμε 40 στρέμματα γη στο 20- 25% της σημερινής τους αξίας. Τώρα εάν ήρθε μετά από 10 χρόνια το Ελεγκτικό Συνέδριο , που λέει ότι εκείνη η Νομοθετική διαδικασία δεν ήταν καλή, είναι άλλο ζήτημα και είναι βέβαιο ότι θα καταπέσουν. Δεν είπε κανένας ότι υπήρξε δόλος. Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει μια αντιφατική πολυνομία, που δεν επιλύει ούτε ο «Καλλικράτης» που παρά τα όσα επαγγέλεται ,κάνει μια ολομέτωπη επίθεση και στα οικονομικά και στα θεσμικά ζητήματα λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, τα επιδεινώνει δεν τα αντιμετωπίζει.
Ο κ. Καλογερόπουλος ήταν τυχερός γιατί στη διάρκεια της θητείας του πήρε η Αυτοδιοίκηση και μια δόση από τα παλιά χρέη της Πολιτείας απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, περισσότερα από 1.000.000.€, για ένα χρόνο. Επίσης, πρέπει να πω ότι ο Δήμος του Αιγάλεω δεν είναι άτυχος επειδή δεν συνενώθηκε. Τα προβλήματα στους Καλλικρατικούς Δήμους είναι τεράστια , ελπίζουμε να μην καταστούν τραγικά. Οι πιο υγιείς Δήμοι με τις καλύτερες υπηρεσίες, δεν είναι οι γιγαντιαίοι Δήμοι στην Ελλάδα. Αυτό διότι στους μεγάλους Δήμους επειδή υπάρχει έντονη κομματικοποίηση, αντιμετωπίζονται ως βάση πολιτικής ανέλιξης, ενώ και λόγω της υστέρησης εσόδων και του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαχειριστείς κάποια πράγματα.

Μου είπατε ότι η δική σας διοίκηση έκανε πράγματα σε αντίθεση με τη σημερινή. Όμως θα πει κανείς τότε γιατί χάσατε το Δήμο; Εσείς τα κάνατε όλα τέλεια και η σημερινή διοίκηση όλα χάλια;
- Μακριά από εμάς αυτή η λογική. Και σε έντυπά μας (βλ. 35+1 σημεία και προγράμματα για την πόλη) λέμε και αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν βελτιώσεις σε κάποιες υπηρεσίες. Συνολικά ο Δήμος έχει πρόβλημα. Η ευκολία ότι κανένας δεν είναι καλός κι εγώ είμαι ο μοναδικός, είναι λάθος. Απλώς θεωρούμε ότι είμαστε πραγματικά η καλύτερη λύση και επιλογή από αυτές που προτείνονται σήμερα.
Γιατί χάσαμε το Δήμο… Τον χάσαμε και από σφάλματα δικά μας και από μια συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία στην πόλη. Δεχθήκαμε μια χυδαία επίθεση , από παντού, στο θέμα του γηπέδου. Έγινε το ζήτημα του γηπέδου, το πρώτο ζήτημα στο Αιγάλεω. Έπαιξε το Αιγάλεω δύο παιχνίδια, εξαντλώντας όλες μας τις προσπάθειες και τα όρια της νόμιμης κατάστασης, με ένα γήπεδο χτυπημένο από σεισμούς όπου δεν μπορούσες να κάνεις μελέτες ακόμα και ένα χρόνο μετά . Κι όμως ειπώθηκαν σημεία και τέρατα, οτι είχε να κάνει με την αντιπαράθεσή μας απέναντι στη λογική Μητρόπουλου –που αφορούσε στη διαχείριση της ΠΑΕ- που όμως δεν είχε σχέση με την ομάδα. Το να κάνω κριτική σε κάποιον για τον τρόπο που διαχειρίζεται κάποια ζητήματα, δεν σημαίνει ότι είμαι ενάντια στην ομάδα. Πολύς κόσμος πίστεψε ότι είχαμε δόλο, το οποίο ξεχάστηκε αμέσως μετά. Και το γήπεδο 8 χρόνια, ακόμα δεν έχει πλήρως λειτουργήσει. Ένα γήπεδο που μας έλεγαν από την σημερινή Διοίκηση, που υπήρξε και διορισμένη Διοίκηση της ΠΑΕ από τον κ. Μητρόπουλο, θα ήταν έτοιμο μέσα σε 3-6 μήνες και θα στοίχιζε 1 έως 1,5 εκατ. Ευρώ (10.000.000€ έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα). Είχαμε καταθέσει ολοκληρωμένη προμελέτη. Η προμελέτη υλοποιήθηκε μερικώς κι αυτή λάθος. Εμείς είχαμε ζητήσει να γκρεμιστεί η κερκίδα της Θηβών διότι ήταν πολύ παλιά, οικοδομικές προδιαγραφές ασφαλείας της δεκαετίας του ’50, να κερδίσουμε χώρους και την αποκατέστησαν. Όπως και να’ χει, βρεθήκαμε απέναντι με το γήπεδο.
Επιπλέον, στα δικά μας σφάλματα ήταν ότι δεν είχαμε καλή επικοινωνιακή πολιτική. Δεν ήξερε ο πολίτης τι υπηρεσίες παρείχε ο Δήμος, αν και λειτουργούσαν. Ο Δήμος Αιγάλεω ήταν πρωτοπόρος στην εφαρμογή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Είχαμε επιλεγεί, ανάμεσα σε άλλους Δήμους της περιοχής, για να γίνει το Κέντρο Συμβουλευτικών Υποστηρικτικών Υποδομών στο Αιγάλεω. Αυτό έγινε διότι ήμασταν αδιαφιλονίκητα μπροστά από τους άλλους, όμως δεν το ήξερε κανένας. Μάλιστα, ο κόσμος δεν ήξερε καλά- καλά τα έργα που είχαμε κάνει συνολικά. Από την άλλη με την εμπλοκή στην διαχείριση αποκοπήκαμε από τον κόσμο ενώ στο τέλος παρουσιάσαμε ελάχιστα μεν, αλλά υπαρκτά φαινόμενα αλαζονείας.

Ο τ. Δήμαρχος Χαϊδαρίου Κ. Ντηνιακός, έλεγε πάντα ότι… δεν χρειάζεται να βγαίνω να λέω τι κάνω για την πόλη, γιατί τα έργα «μιλάνε» από μόνα τους. Στο Αιγάλεω δεν γινόταν αυτό; Οι Αιγαλεώτες δεν έβλεπαν τα έργα;
- Θα σας πω, χρειάζεται και η επισήμανση, πολλά θεωρούνται κακώς από τους πολίτες αυτονόητα και εύκολα να γίνουν, η ανάδειξη τους ιδιαίτερα όταν δεν στηρίζεσαι από μεγάλο πολιτικό κόμμα είναι επιβεβλημένη. Πέραν των αγορών γης, η κατασκευή εξ ολοκλήρου 5 παιδικών Σταθμών, η ολοκλήρωση ,σχεδόν, με σχεδιασμό και πιέσεις των αναγκών Σχολικής Στέγης (12 νέα σχολικά συγκροτήματα), το Θέατρο, Πολιτιστικά κέντρα, η ολοκλήρωση Δημαρχείου και «Αλέας», κατασκευή και ανακατασκευή δεκάδων πλατειών και παιδικών χαρών, δημιουργίας θεσμών (Δ.Α.Ο.-Δ.Π.Ο.) Δημοτικής Επιχείρησης , η συμμετοχή σε πρότυπα ευρωπαικά προγράμματα κλπ δεν είναι καθόλου ασήμαντα. Από την άλλη πρέπει να επισημάνω ότι εμείς ήμασταν «καθαροί» στα ζητήματα των προσλήψεων και το πληρώσαμε. Σε όλους τους συμβασιούχους που προσλαμβάνονταν με ΑΣΕΠ, λέγαμε «μην σας πει κανένας ότι σας διορίσαμε εμείς ή ότι θα γίνεται μόνιμοι. Με τα δικά σας κριτήρια μπήκατε και μόλις λήξει η σύμβασή σας, θα απολυθείτε». Εφαρμόσαμε στο Αιγάλεω τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που παρά τα θρυλούμενα του κ. Σαντζαρίδη, στο Αιγάλεω είχαν όλοι οι εργαζόμενοι προσληφθεί με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
Στο Αιγάλεω πήραμε 48 άτομα. Δούλευαν δύο χρόνια συνεχώς σε κατ’ εξαίρεση πρόγραμμα. Τους απολύσαμε στη λήξη, 12 Σεπτεμβρίου του 2002, δηλαδή 1 ½ μήνα πριν τις εκλογές. Οι άλλοι που τους κράτησαν παρανόμως στο Περιστέρι ταλαιπωρούνται ακόμα.
Ο Δήμος μας είχε προγράμματα για τους επαγγελματίες, που τους ενημέρωνε και ταχυδρομικά ανα δίμηνο, για θέματα που τους αφορούσαν (ευρωπαικά προγράμματα, χρηματοδοτήσεις κλπ) τα οποία δεν συνεχίστηκαν από τη σημερινή διοίκηση, ενώ και τις δομές στήριξης της Απασχόλησης που βρήκε τις υποβάθμισε. Όταν σε ένα Δήμο όπως είναι το Αιγάλεω, με τα συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά που έχει και με μέσο όρο ανεργίας μεγαλύτερο από αυτόν της Αθήνας, εμπορεύεσαι την ελπίδα, μπορεί και να κερδίζεις.

Ναι αλλά είναι πρόσκαιρο κέδρος…
- Δυστυχώς γίνεται συνεχής ανανέωση της ελπίδας. Γιατί δεν έχει τελειώσει ακόμα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ του 2006;

Γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα οι προσλήψεις; Γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκαν τα ονόματα.
- Αναρτήθηκαν κάποιοι τελικοί πίνακες όχι όλων των ειδικοτήτων, ωστόσο με τι οικονομική δυνατότητα θα πάρει ο Δήμος και αυτά τα 250 άτομα.

Είναι αριθμός που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο Δήμος…
- Δεν είπα ότι δεν χρειάζεται. Το θέμα είναι το πώς αξιολογείς και ιεραρχείς κάποια πράγματα, τι θα συμβεί αν δικαιωθούν οριστικά και όλοι οι συμβασιούχοι που προσέφυγαν; Δεν είναι κακό το ότι έκανε τον διαγωνισμό. Αλλά μιλάω για τον τρόπο που τον διαχειρίστηκε. Λέγοντας σε πάνω από 3.000 Αιγαλεώτες ότι θα έμπαιναν στο διαγωνισμό ενώ ήταν γνωστό ότι σε πανελλαδικό διαγωνισμό, δεν υπήρχε τότε ουτέ καν μοριοδότηση της εντοπιότητας ζήτημα είναι να ήταν 10% Αιγαλεώτες. Τις τρεις πρώτες ημέρες, προεκλογικά, έπαιρναν τον κόσμο τηλέφωνο και τους έλεγαν σε βάζω μέσα. Εμείς μέχρι το 2002 ήμασταν απόλυτα ειλικρινής με όλους.
Το ότι ήρθε το προεδρικό διάταγμα του Παυλόπουλου το 2004, για να νομιμοποιήσει τις παρανομίες των μεγάλων Δήμων της χώρας και να αποκαταστήσει αδικίες ανθρώπων σε άλλους τομείς, είχε ως αποτέλεσμα να νομιμοποιήσει τους παράνομους και να αφήσει εκτός τους νόμιμους, δεν είναι ευθύνη μας.

Πάντως στην τελευταία συνέντευξη που μας έδωσε ο Γ. Σαντζαρίδης, αναφερόμενος σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων και των προγραμμάτων stage, είπε ότι αυτό ξεκίνησε επί εποχής Μυστακόπουλου.
- Συμβασιούχους πήραμε με stage για μια περίοδο , μόνο στους παιδικούς σταθμούς, με πιέσεις των ενδιαφερομένων και προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά ενός πολύ καλού νόμου, του νόμου Πεπονή. Δεν υπήρξαν ποτέ δεκάδες εργαζόμενοι με stage στο Δήμο μας. Στο Αιγάλεω λειτούργησε, όταν είμαστε Διοίκηση και δεν υπήρχε ο νόμος Πεπονή, διαπαραταξιακή επιτροπή για τις προσλήψεις για να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια κοινά απ’ όλους. Και το 98% των προσλήψεων έγιναν με αυτό τον τρόπο. Οι συμβασιούχοι υπήρξαν γιατί και τότε απαγορευόταν όπως και τώρα να πάρεις μόνιμο προσωπικό. Πολύ φοβάμαι ότι και πάλι αν δεν ανατραπούν οι κατευθύνσεις του Μνημονίου. θα δημιουργηθούν νέες γενιές ομήρων , ημιανέργων, ανθρώπων με μειωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Πρόσφατα έγινε κάποια τροποποίηση ενός άρθρου του νόμου περί προσλήψεων, που ενώ αρχικά εξαιρούσε τους Δήμους τώρα δεν τους εξαιρεί. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι ούτε στους Δήμους επιτρέπεται πλέον να γίνονται προσλήψεις. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του Δήμου μας; Ακόμα, δηλαδή και να μην τους πάρουνε τελικά;
- Στο ελληνικό κράτος δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα. Δεν πίστευα ότι μετά τη συνταγματική θεσμοθέτηση που απαγόρευε την μετατροπή της σχέσης εργασίας, θα μπορούσε ο νομοθέτης να κάνει το προεδρικό διάταγμα 164 του 2004 (Παυλόπουλου). Τι να σας πω από κει και πέρα.
Φανταστείτε τους 250, συν άλλους 200 από αυτούς που θα νομιμοποιηθούν καθώς έχουν προσφύγει, συν αυτούς που θέλει να πάρει ως έκτακτους ο κ. Καλογερόπουλος και είπαμε ότι δεν το ψηφίζουμε γιατί δεν ξέρουμε τι χρήματα έχει ο Δήμος… Μέχρι που θα φθάσουμε; Μιλάμε για τεράστια ποσά. Όταν τα κάνεις όλα χωρίς πρόγραμμα, κάποια στιγμή θα τα βρεις μπροστά σου.

Η νέα θητεία των Δημάρχων με τον «Καλλικράτη» πιστεύετε ότι θα είναι η δυσκολότερη θητεία που θα υπάρξει λόγω οικονομικής συγκυρίας;
- Καταρχήν θα είναι μικρότερη θητεία. Θα είναι 3 ½ χρόνια και προφανώς θα είναι η δυσκολότερη, διότι θα είναι κακή η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Είναι εντελώς λαθεμένες οι κυβερνητικές επιλογές και οι οικονομικές πολιτικές της και δεν βοηθάνε σε τίποτα την Αυτοδιοίκηση, τουναντίον την στραγγαλίζουν.

Τελικά το φταίξιμο θα πρέπει να το ρίχνουμε στον εκάστοτε δήμαρχο που δεν θα έχει να πληρώσει τους μισθούς ή στο κράτος που δεν βοηθάει;
- Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η εκάστοτε κεντρική διοίκηση. Οι Δήμαρχοι έχουν ευθύνη στον τομέα της διαχείρισης τους. Κατά πόσο προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πράγματα με μια λογική νοικοκυριού και επένδυσης και όχι πελατειακής εξυπηρέτησης.

Όμως υπάρχουν και εποπτευόμενοι φορείς. Δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει...
- Ναι όμως έχουμε πειστεί ότι στην Ελλάδα, οι εποπτευόμενοι φορείς αντιμετωπίζονται κι αυτοί συνήθως με κομματικά γυαλιά. Κανένας δεν θα μπορούσε να μου δικαιολογήσει πώς υπήρχαν χιλιάδες συμβασιούχοι παράνομα κρατημένοι από Δήμους και δημόσιους φορείς. Δεν υπήρχαν εποπτευόμενοι φορείς; Εποπτεύοντες ;Υπήρχαν.
Σήμερα με τον «Καλλικράτη» θα υπάρξει οικονομική ασφυξία στους Δήμους. Εμείς λέμε ότι υπάρχει λύση απέναντι σε αυτό και ότι μπορεί να νοικοκυρευτεί ο Δήμος.

Μιλήστε μας για τις προτάσεις σας.
- Οι δικές μας προτάσεις έχουν όραμα αλλά στηρίζονται και στην πραγματικότητα. Η πόλη μας έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ο Ελαιώνας. Το μέλλον της πόλης χωροταξικά, είναι παράλληλα μια πηγή εσόδων. Επί 8 χρόνια ο κ. Καλογερόπουλος στην κοσμογονία των οικοδομικών αλλαγών στον Ελαιώνα, δεν έχει κάνει επίσημη καταμέτρηση χώρων. Δεύτερον, το τέλος περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μια πρωτοπόρα τοπική δημοσιονομική δυνατότητα , φορολόγησης πολύ μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών χώρων, που επέφερε στον Δήμο περισσότερα από 3.000.000.€ που χρησιμοποιήθηκαν για αγορές γης , επενδύσεις και αναπλάσεις. Σίγουρα όταν είσαι πρωτοπόρος σε κάτι θα έχεις νομικά προβλήματα στην εφαρμογή ,λόγω της αντιφατικής πολυνομίας που προανέφερα. Υπήρξαν αντιφάσεις και παραλείψεις, κάποιοι δικαιώθηκαν δικαστικά και αντί να διορθωθεί η διαδικασία εφαρμογής εγκαταλείφθηκε από την σημερινή Διοίκηση. Δεν έγινε καλή και αξιόπιστη η εφαρμογή του επειδή ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο και δεν υπήρχαν συγκεκριμένες προηγούμενες εμπειρίες εφαρμογής. Όμως αγοράσαμε γη, απορριμματοφόρα, κατασκευάσαμε πλατείες, δρόμους, κάποια τα δικαιολογήσαμε κάποια έμειναν τυπικά αδικαιολόγητα, σε σχέση με τον απόλυτα ακριβή προσδιορισμό της ανταποδοτικότητας τους. Να αναγνωρίσω τα λάθη διότι ήταν ένα πρωτοποριακό μέτρο και υπήρχαν κενά. Παρ’ όλα αυτά ωφελήθηκε η πόλη. Αυτή η γη σήμερα κοστίζει 4 και 5 φορές περισσότερο από τότε. Ο κ. Καλογερόπουλος όλα αυτά τα σταμάτησε. Δεν επέβαλε το τέλος έστω διορθωμένο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τεράστια απώλεια εσόδων. Γιατί το Αιγάλεω έχει μεγάλη εμπορευματική, βιομηχανική, βιοτεχνική ζώνη, πολλά υποκαταστήματα Τράπεζων, Super Markets, πολυκαταστήματα. Η δημοσιονομική πολιτική είναι μια δυνατότητα άσκησης πολιτικής που εάν την διαχειριστείς σωστά θα σου αποφέρει πόρους. Από την άλλη, παραδώσαμε μια Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση με εξασφαλισμένα Ευρωπαικά προγράμματα 1.000.000 και πλέον €, τεράστιες δυνατότητες προσέλκυσης πόρων, με κέρδος και με μηδενικό λειτουργικό κόστος . Ο κ. Καλογερόπουλος , δεν την αξιοποίησε ουσιαστικά και κατόρθωσε τελικά να την μετατρέψει σε Κοινωφελή με 500 χιλιάδες € έλλειμμα .
Στο ανοικτό Γενικό συμβούλιο μας συγκροτήσαμε την Εκλογική Επιτροπή μας. Στην Επιτροπή, θα συμμετέχει όλη η παλαιά δημοτική ομάδα, όλη η παλαιά μας γραμματεία και όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι και ο βασικός κορμός που είναι δεδομένος και αυτοί που θα προστεθούν. Αποφασίσαμε επίσης ότι- χωρίς να εγκαταλείψουμε τους άλλους προγραμματικούς μας στόχους που έχουμε ανακοινώσει τον Δεκέμβρη του 2009 και συζητάμε με φορείς και συμπολίτες μας- πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η κρίση είναι βαθιά, αφορά την κοινωνία , το περιβάλλον, την οικονομία, το παρόν και το μέλλον της ζωής μας έτσι εμείς θέτουμε σαν πρώτο κεντρικό μας στόχο και σύνθημα Αιγάλεω κοινωνικά αλληλέγγυα πόλη, για όλους τους κατοίκους για όλες τις ηλικίες..
Οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στην καταπολέμηση φαινομένων φτώχειας, ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού, χωρίς ψευδαισθήσεις οριστικής επίλυσης τους σε τοπικό επίπεδο. Μπορούμε όμως να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις, γι αυτό προτεραιότητα μας αποτελεί η θεσμοθέτηση του «ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος» . Αρκεί σχεδιασμένα και συντονισμένα να κινητοποιήσουμε, τους όποιους διαθέσιμους ,εθνικούς και ευρωπαϊκούς, πόρους αλλά κυρίως το πολύτιμο τοπικό κοινωνικό κεφάλαιο, κοινωνικούς φορείς, συλλόγους, πρωτοβουλίες συμπολιτών μας, την Εκκλησία.
Πέραν του συντονιστικού ρόλου, ο Δήμος οφείλει να έχει ολοκληρωμένο προγραμματικό σχέδιο. Δέσμη συγκεκριμένων κοινωνικών, πολιτικών στόχων και άμεση επιδίωξη την σύναψη ενός Τοπικού Κοινωνικού Συμβολαίου. Αυτά απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα που. μεταξύ άλλων προαναφέραμε:
Επαναφορά του Τέλους περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να αποφέρει πόρους 2-3.000.000€ ετησίως, λεπτομερής έλεγχος είσπραξης των φόρων από τις συνεχείς αλλαγές δόμησης στον χώρο του ΕΛΑΙΩΝΑ, αναδιάρθρωση των τοπικών εσόδων με κοινωνικό πρόσημο, μείωση και απαλλαγή τελών για άπορους και άνεργους κλπ.
Να υπάρξει οργανωτική αναδιάταξη του Δήμου με βάση το νέο κοινωνικό ρόλο του: Ενίσχυση και αναδιοργάνωση Κοινωνικής Υπηρεσίας, Αξιοποίηση της αδρανούς σήμερα Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, Αναβάθμιση Δημοτικών Ιατρείων, Λειτουργία Ξενώνα φύλαξης αστέγων, Στενή παρακολούθηση και αξιοποίηση βάσεων πληροφοριών, Κοινωνικής Πρόνοιας, ΟΑΕΔ και άλλων Δημόσιων φορέων, για την αξιόπιστη καταγραφή των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, 24ωρη ηλεκτρονική γραμμή εξυπηρέτησης τους κλπ.
Αξιοποίηση του τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου: Σε συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο, εκπτωτικό κουπόνι για άπορους και άνεργους/ bazaar και προσφορές, Διάθεση από super markets τροφίμων, λίγο πριν την λήξη, σε άπορες οικογένειες, Ιματιοθήκη απόρων κ.α.
Δεν λέω ότι είναι εύκολα ούτε ότι γίνονται όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε να προσπαθήσουμε να ενεργοποιηθούν οι πολίτες. Το λάθος μας , στην προηγούμενη περίοδο ότι απομονωθήκαμε μέσα στη γραφειοκρατία και αποξενωθήκαμε και ήταν ένας από τους λόγους που χάσαμε , μας έχει γίνει μάθημα.

Το εμπορικό κέντρο της πόλης μας φαίνεται με την οικονομική κρίση να μαραζώνει ακόμα περισσότερο ενώ όλα δείχνουν ότι και το εμπορικό του Βωβού στον Ελαιώνα τελικά θα γίνει… Τι στάση θα κρατήσετε;
- Θα είμαστε παρόντες και στη νέα γενιά προσφυγών ,όταν αυτή υπάρξει, ελπίζουμε και ο εμπορικός σύλλογος της πόλης μας και άλλοι φορείς. Το νομοθετικό πλαίσιο ακόμα δεν το έχει καταθέσει, το έχει ανακοινώσει όμως η κα Μπιρμπίλη.
Το Mall δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει μετά τις αποφάσεις τουΣΤΕ. Εμείς θα αγωνιστούμε να μην γίνει. Υπάρχει άλλωστε, μετά από εισήγηση μας απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Γιατί βέβαια άλλαξε η Κυβέρνηση, παρόμοια απόφαση πριν δεν την είχε ψηφίσει ο κ, Καλογερόπουλος, σήμερα δεν την ψηφίζει ο κ, Καρδαράς.

Λέτε δηλαδή να μην γίνει καθόλου ή να γίνει σε περιορισμένα πλαίσια;
- Μπορούσε να γίνει μέχρι 5.000τ.μ. Πρέπει να γίνει 55.000 και πλέον τ.μ.; Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που είναι κραταιά. Υπάρχει νέα απόφαση του ΣτΕ που απαγόρευσε ως και τις ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή. Έχουμε υποστηρίξει να γίνει μεν το γήπεδο αλλά και το προβλεπόμενο μητροπολιτικό πάρκο με ζώνες υψηλής φύτευσης και ότι όχι να προστεθεί στον Ελαιώνα νέο τσιμέντο. Και μας δικαίωσε το ΣτΕ.
Όσον αφορά στο εμπορικό κέντρο της πόλης μας, πρέπει να πω ότι είχαμε προτείνει μια σειρά δέσμης μέτρων, ενώ πρέπει να σημειώσω ότι είναι ακατανόητα υψηλά τα ενοίκια στο Αιγάλεω. Αυτό πνίγει τον εμπορικό κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, εμείς θα ασκήσουμε μια πολιτική τελών με τάση μείωσης στα μικρά μαγαζιά. Θα είναι διαρθρωτική, με εμπορικές ζώνες και θα ξεκινήσουμε και πάλι το πρόγραμμα για την στήριξη της επιχειρηματικότητας από άποψη της ενημέρωσης και της πληροφόρησης. Έχουμε μια σειρά από μέτρα για την τόνωση του εμπορικού κέντρου. Θα υπάρξουν μέτρα για να γίνει ελκυστικό στον επισκέπτη, με πολεοδομικές και συγκοινωνιακές παρεμβάσεις, πεζοδρομήσεις κλπ.
Προβλέπαμε και προβλέπουμε την τόνωση της δημοτικής συγκοινωνίας, που θα αποτρέπει την χρήση Ι.Χ. Μέσα στο 2011 πιστεύω ότι θα λειτουργήσει ο νέος Σταθμός του ΜΕΤΡΟ της Αγίας Μαρίνας. Άρα, μια σειρά από προβλήματα θα μετατοπιστούν προς εκείνη την περιοχή. Πρέπει να κάνεις ελκυστικό το κέντρο.
Σήμερα, η πλατεία Εσταυρωμένου έχει εικόνα πλατείας; Βρίσκεις χαμομήλια και μολόχες, λαμαρίνες στο κέντρο της πόλης. Στη θέση τους θα βάζαμε λουλούδια, βραχόκηπους κλπ και θα τα χρεώναμε στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δεν θα περίμενα ως Διοίκηση, δύο χρόνια να παρέμβει. Πώς θα γίνει ελκυστική η πόλη όταν έχεις επιτρέψει τον καθένα να κάνει κατάληψη ακόμα και στο ιερό της εκκλησίας; Όσο ανταποδοτικά κι αν είναι αυτά, δεν πρέπει να μπει μια τάξη; Δεν μπορείς δηλαδή να έχεις ωραίο φωτισμό στην πόλη και όχι πεντε –έξι είδη χρωμάτων; Καλύτερο γρασίδι; Δεν λέω κάτι φοβερό, απλά είναι η αντίληψη που επικρατεί. Μικρές παρεμβάσεις που θα κάνουν διαφορά. Θα πάρεις και μέτρα που σίγουρα θα έχεις και κόστος. Όταν η Ερμού και η Βουκουρεστίου έγιναν πεζόδρομος, όλοι βρίζανε αλλά σήμερα είναι οι πιο ακριβοί δρόμοι της Αθήνας.
Εμείς είχαμε πει για επικαιροποίηση της μελέτης του ιστορικού κέντρου. Τι έγινε με τη λειτουργία του γκαράζ έξω από το κέντρο της πόλης; Το περίφημο γκαράζ στο ΤΙΤΑΝ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, ενώ δεν υπάρχει καν πολεοδομική μελέτη. Απαγορεύεται με βάση τις χρήσεις γης να γίνει γκαράζ στο κέντρο του Αιγάλεω. …Σίγουρα δεν γίνεται να τα κάνουμε όλα μαζί, αλλά τουλάχιστον χρειάζεται ένα όραμα για το τι θέλω να κάνω. Όχι βλέποντας και κάνοντας. Δεν λέω ότι έχουμε σε όλα δίκιο. Μπορεί να έχουμε άδικο σε αυτά που λέμε, αλλά τουλάχιστον ας κάτσουμε να τα συζητήσουμε. Να αποτελέσουνε αντικείμενο συζήτησης όχι εξυπνακισμού. Κι εδώ υπάρχει και η ευθύνη των πολιτών. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να τους σώσει κανένας, εάν οι ίδιοι δεν αναλάβουν ως ένα βαθμό τις ευθύνες τους. Να προσπαθούν να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αισθάνονται ότι είναι συνυπεύθυνοι στην πόλη τους.
Είχαμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα να χρεώσουμε το Μπαρουτάδικο σε σχολεία και να κάνουν οι μαθητές τον καθαρισμό. Εγκαταλείφθηκε. Επίσης η φύλαξη του Μπαρουτάδικου καλύτερα να μην σχολιασθεί. Δεν λέω ότι έγιναν όλα σωστά από εμάς και ότι δεν μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτερα. Εφαρμόσαμε σωστές πολιτικές όχι όμως πάντα με τον καλύτερο τρόπο, υπήρξαν και αδυναμίες μας αλλά και γιατί παντού και πάντα στην Ελλάδα υπάρχουν νομοθετικά κενά. Όταν καταστρέφεται όμως ο κήπος δεν τον εγκαταλείπεις, καλλιεργείς καλύτερη ποικιλία. Γι’ αυτό και σε όλα τα φυλλάδιά μας, λέμε χαρακτηριστικά ότι οι φλέβες μας είναι το πρόγραμμά μας, αίμα μας είναι η συμμετοχή της κοινωνίας. Μπορεί να έχεις πολύ καλές φλέβες και να μην κυκλοφορεί το αίμα. Εάν δεν συμμετέχει η κοινωνία δεν πρόκειται να λύσεις τα προβλήματα, γι’αυτό προτείνουμε την καθιέρωση του συμμετοχικού προυπολογισμού.
΄
Για τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στον Ελαιώνα, τι λέτε;
- Το τζαμί στον Ελαιώνα είναι μια συζήτηση που αφορά σε χώρο του Δήμου της Αθήνας. Δεν το θεωρώ μείζον ζήτημα. Μείζον για το Αιγάλεω, είναι να μην γίνουν άλλα πολυκαταστήματα. Να υπάρξει υψηλό πράσινο και ελεύθεροι χώροι, να μην γίνει εδώ ο μοναδικός Σταθμός Μεταφόρτωσης στην Αθήνα με μεγαλύτερο τοναζ, γιατί θα υπάρξει κυκλοφοριακό χάος, τα 42.000τ.μ. για τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ για 2.500 υπαλλήλους χωρίς περιορισμούς και έλεγχο. Μείζον για το Αιγάλεω είναι τι θα γίνει με τον Σταθμό των Υπεραστικών Λεωφορείων. Μακάρι να γίνει και ένα και περισσότερα τζαμιά στην Αθήνα. Γιατί να μην έχουν και οι μουσουλμάνοι τον τόπο λατρείας τους; Εάν είναι να γίνει εδώ με σχεδιασμό, να γίνουν πολλά τζαμιά όχι ένα. Αρνούμαι τη λογική ότι όποια χρήση θεωρείται ενοχλητική να πάει στον Ελαιώνα. Αλλά με έναν σχεδιασμό, ας υπάρξει κι ένα εδώ. Όμως ξαναλέω ότι το μείζον για εμάς είναι να υπάρχουν ζώνες υψηλού πρασίνου, πάρκο στον Ελαιώνα, στην δική μας περιοχή θα διατηρηθεί το ισοζύγιο του πρασίνου; Θα χωροθετήσει ο Δήμος επιτέλους τι θέλει στον Ελαιώνα;

Όμως ο Ελαιώνας δεκαετίες ολόκληρες αποτελούσε μέρος της πόλης μας. Γιατί προέκυψε ξαφνικά όλο αυτό το ενδιαφέρον;
- Δεν υπήρχαν οι οικονομικές δυνατότητες και σχέδιο. Υπάρχουν διατάγματα που σήμερα, στοιχειωδώς προσπαθούν να εφαρμοστούν. Θέλω να έχει εμπορικές χρήσεις αυτό το μέρος της πόλης, αλλά θέλω και πράσινο και να χωροθετηθούν ευγενείς χρήσεις (Μητροπολιτικό Μουσείο, Ακαδημία ή Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Φιλοσοφικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών )και χρήσεις που δεν έχει το κέντρο της πόλης. Όπως για παράδειγμα μια κινηματογραφική αίθουσα. Το ΤΙΤΑΝ ήταν το μισό αγορασμένο και επί 8 χρόνια γιατί δεν έγινε προτεραιότητα να αγοραστεί εξ’ ολοκλήρου; Γιατί το Ελληνικό Μολύβι παραμένει ανενεργό; Απλώς ονομάστηκε «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για κομματική συσπείρωση, για ποιον άλλο λόγο;

Στο προηγούμενο φύλλο φιλοξενήσαμε μια συνέντευξη του υποψήφιου για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Καλαντζή ο οποίος έλεγε κάποια πράγματα για το χώρο του ΣΥΝ αλλά και για την προηγούμενη διοίκηση Μυστακόπουλου…
- Δεν τον γνωρίζω και δεν θέλω να τον αδικήσω από μια ελεύθερη συνέντευξη. Πρέπει να επισημάνω ως θετικό στοιχείο ότι βάζει μια σωστή διαδικασία για άμεση δημοκρατική εκλογή και όχι μονάχα κομματικό χρίσμα. Το αρνητικό είναι τα έντονα στοιχεία δεξιόστροφου λαϊκισμού, ξένα στην δημοκρατική παράδοση της πόλης καθώς και ότι αναφέρεται σε μερικά ζητήματα χωροταξίας και ανάπτυξης έχοντας εμφανώς άγνοια θεμάτων. Αν εμφανισθεί στην ζωή της πόλης θα μπορέσουμε να τον κρίνουμε καλύτερα .
- Θέλω εδώ να σας επισημάνω, ότι το Μάρτιο έχουμε την Απογραφή πληθυσμού, ζητήσαμε να γίνει μια μεγάλη καμπάνια για να μείνουμε οι Αιγαλεώτες στην πόλη μας και να ξεκαθαρίσει το πόσοι είμαστε. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχει να κάνει και με τον σωστό σχεδιασμό αντιμετώπισης των αναγκών αλλά και με τους οικονομικούς πόρους. Πότε και ποιος θα τα οργανώσει όλα αυτά; Εγώ το ζήτησα από το δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν έγινε ακόμα τίποτα.
- Κλείνοντας, θα ήθελα με δύο λόγια να χαρακτηρίσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους.
- Για την διοίκηση του κ. Καλογερόπουλου, θα έλεγα ότι είναι χύμα, χωρίς πρόγραμμα, με έντονα τα στοιχεία της πελατειακής αντίληψης που υπερχρέωσαν τον Δήμο. Αυτά είναι και τα δύο χαρακτηριστικά του με έντονο και το στοιχείο του λαϊκισμού. Ωστόσο, ο Καλογερόπουλος ως άνθρωπος είναι αναμφίβολα έξυπνος, άμεσος και κοινωνικός. Ο κ. Καρδαράς είναι συμπαθής, ευγενής, πολύ χαμηλών τόνων, ωστόσο δεν μου έχει δώσει την αίσθηση του γνώστη των ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Γ. Σαντζαρίδης είναι μαχητικός, συγκροτημένος σε αυτό που πιστεύει, αλλά θεωρώ ότι τον χαρακτηρίζει ο ισοπεδωτικός λόγος, άσπρο μαύρο δηλαδή.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω τούτο. Θέλουμε και πιστεύουμε ότι έτσι θα πρέπει να γίνει, ο προεκλογικός αγώνας να χαρακτηρίζεται από ήθος και υψηλό επίπεδο. Να γίνει αντιπαράθεση προγραμματικών αντιλήψεων και προτάσεων , δημόσιων επιλογών και συμπεριφορών, κριτική σε πράξεις και παραλείψεις. Επειδή ακούω πολλά, που με στενοχωρούν, με κάνουν να ντρέπομαι ,με εξοργίζουν, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς ως παράταξη, δεν πιστεύουμε ότι όλοι τα παίρνουν, δεν έχουμε κανένα στοιχείο χρηματισμού, ούτε της σημερινής διοίκησης, ούτε της προηγούμενης, ούτε της προ προηγούμενης διοίκησης. Δεν έχουμε στοιχεία για κανέναν ότι είναι κλέφτης. Όποιος έχει στοιχεία οφείλει να τα καταθέσει σε εισαγγελέα και να κάνουμε έρευνα. Είναι λάθος, να σπιλώνονται γενικά άνθρωποι οι οποίοι διαχειρίζονται δημόσια πράγματα. Άλλο οι σημαντικές πολιτικές ευθύνες για φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς των πολιτικών χώρων τους, που πρέπει και εκλογικά να τους αποδοθούν και άλλο οι προσβλητικοί υπαινιγμοί και φήμες για πρόσωπα.
Το δεύτερο στοιχείο, παρ’ όλο που είναι αυστηρά προσωπικό δεδομένο και δεν θα πρέπει να μας απασχολεί, είναι η οικογενειακή κατάσταση του καθενός., Πρέπει να πω ότι για όσα ακούγονται, πέρα από το ότι είναι απολύτως ψευδή είναι ντροπή που ακούγονται και δεν πρέπει αυτό να συνεχιστεί. Τα έχουμε υποστεί κι εμείς ως άνθρωποι και ο Γιάννης ο Μυστακόπουλος ιδιαίτερα. Τρίτον, δεν θεωρούμε ότι είναι ζήτημα παραταξιακής αντιπαράθεσης το εάν κοιμάται ο κ. Καλογερόπουλος στη Γλυφάδα ή ο κ. Καρδαράς στην Πετρούπολη. Ο κ. Μυστακόπουλος, ο καλύτερος για εμάς και όχι μόνο, Δήμαρχος της μεταπολιτευτικής περιόδου, κοιμόταν στο Χαϊδάρι. Δεν ζημίωσε την πόλη μας. Η κριτική οφείλει να γίνεται για την δημόσια παρουσία, την συμπεριφορά, τις προγραμματικές προτάσεις, τις πολιτικές επιλογές και όταν ασκείται διοίκηση για τον τρόπο και την ποιότητα της διαχείρισής της. Όλα τα άλλα δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης για εμάς και πρέπει να βγει εκτός διαδικασίας οποιαδήποτε φημολογία για τον οποιοδήποτε.