-

-

10 Φεβ 2009

Ομιλία του Δημήτρη Μπίρμπα

Αγαπητές φίλες ,αγαπητοί φίλοι,
Γνωριζόμαστε Χρόνια,
● Με τους παλιότερους, ως σταθερός υποστηρικτής της παράταξης, με τους νεότερους, από τη βιωματική σχέση μου με την παράταξη, από το 1990
● Είμαι περήφανος για την παράδοση, το έργο και την προσφορά μας στην πόλη, από την περίοδο Μαυροθαλασσίτη ως την περίοδο Μυστακόπουλου. Θεωρώ ότι η παράταξη έχει παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει μέλλον, είναι απαραίτητη όμως μια τομή μέσα στη συνέχεια της, με ανάπτυξη της συμμετοχής στις λειτουργίες της και της εξωστρέφειας στις δράσεις της, την προγραμματική της εμβάθυνση , την ενίσχυση της κινηματικής της διάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο και με παρότρυνση αρκετών φίλων και συναδέλφων, αλλά και με την πεποίθηση ότι με τη βοήθεια όλων μας, φίλων και μελών της παράταξης, θα μπορέσω να ανταποκριθώ στη θέση ευθύνης, θέτω την υποψηφιότητα μου.
● Ζούμε μια δύσκολη κατάσταση, με μια Δημοτική Αρχή στασιμότητας και χρεών (υπερδιπλασίασε το χρέος χωρίς αγορά ενός τετραγωνικού γης), εμπορίου ελπίδας και συνειδήσεων (τρίτος χρόνος και ακόμα να τελειώσει ο προεκλογικός διαγωνισμός για τις 280 θέσεις στον δήμο, χιλιάδες δίμηνα εργασίας χωρίς μέλλον και με ελάχιστη προσφορά) που πρέπει να αλλάξει.
● Ζούμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση που θα οξύνει τα προβλήματα- ιδιαίτερα για τους νέους- της ανεργίας, της νέας φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της λεηλασίας της φύσης. Απαιτούνται απαντήσεις και στο τοπικό επίπεδο με γνώμονα το «σκέψου οικουμενικά, δράσε τοπικά»
● Όραμά μου, το όραμά μας και θεωρώ όχι μόνο δικό μας, για ένα Αιγάλεω σύγχρονο, λειτουργικό, περιβαλλοντικά και αισθητικά αναβαθμισμένο, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Ένα Αιγάλεω που θα διεκδικεί αυτούς τους όρους για τους κατοίκους του, αλλά και για τους κατοίκους της Αθήνας, της Ελλάδας, της Ευρώπης ,του Κόσμου.

● Θεωρώ ότι έχουμε τις γνώσεις, τις δυνατότητες και το δυναμικό -αλλά και τον πρότερο έντιμο και δημιουργικό βίο- να δημιουργήσουμε ξανά γύρω μας ένα πλειοψηφικό ρεύμα νίκης και ανατροπής, επαναθεμελίωσης της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης της πόλης, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας κοινωνικών και υποστηρικτικών, υπηρεσιών για όλους τους κατοίκους της, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκεύματος. Ανοικτό σε όλους όσους θέλουν να συστρατευθούν σ’ αυτήν την προσπάθεια, χωρίς ιδιοκτησιακά σύνδρομα και εκ των προτέρων αποκλεισμούς, κάτι που αποτελεί άλλωστε και καταστατική μας δέσμευση. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την Δημοτική Αρχή. Αναγκαία και ικανή προυπόθεση θεωρώ ότι είναι η ενίσχυση, της συλλογικής λειτουργίας και της δημόσιας παρουσίας και της παρέμβασης της παράταξης.
Η πόλη αλλάζει κοινωνικά χαρακτηριστικά, αλλάζει σύνθεση . Αλλάζουν οι εργασιακές ειδικότητες και οι όροι απασχόλησης των κατοίκων της. Οι αλλαγές στον Ελαιώνα, το Μετρό, ο σχεδιαζόμενος Μητροπολιτικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων, τα περιφερειακά πολυκαταστήματα, η οικοδομική δραστηριότητα, οι δημογραφικές αλλαγές, οι μετανάστες, απαιτούν νέα αντίληψη ανάπτυξης, νέες απαντήσεις. Δεν πάμε στα τυφλά, έχουμε σαν οδηγό το πρόγραμμά μας, που χρειάζεται επικαιροποίηση και εμβάθυνση.
Η απάντησή μας είναι και θα πρέπει να είναι, ιδιαίτερα στον οικιστικό ιστό ,μια πόλη, κυρίως, ήπιων εμπορικών χρήσεων και χώρων αναψυχής και εστίασης, όχι υψηλής δόμησης, με δίκτυο πεζοδρόμων, ελεύθερους χώρους και πράσινο. Ανάδειξη του ιστορικού της κέντρου, με επάρκεια κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών και υπηρεσιών.
Ένα Αιγάλεω όπου πέρα από αναψυχή και εμπόριο, μπορεί να γίνει προορισμός πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα: Ίχνος αρχαίας Ιεράς Οδού – «Δίπλα» στους κεντρικούς αρχαιολογικούς χώρους – 3 στάσεις Μετρό στα όρια του– Ελαιώνας, ως ιστορική σηματοδότηση – Βυζαντινοί ναίσκοι ,Αγ. Ιωάννη (Μερκάτη) και Αγ.Γεωργίου - υπόγειες στοές στο Μπαρουτάδικο ,ως μουσείο Βιομηχανικού Πολιτισμού - Λαογραφικό Μουσείο (υποστατικό Φυστικιές) με ανάδειξη του εναπομείναντος κομματιού του αρχαίου Αττικού Ελαιώνα (ΤΕΙ Πειραιά). Σε συνδυασμό με τους σύγχρονους πολιτιστικούς πολυχώρους που έχουμε δρομολογήσει στο «Ελληνικό Μολύβι» και το «ΤΙΤΑΝ»
Ιδιαίτερα στον Ελαιώνα στόχος είναι η δημιουργία ενός Μουσειακού – Συνεδριακού Κέντρου, με εκθέματα από τις κατά καιρούς ανασκαφές σε Αιγάλεω και Μετρό, όπου θα μπορεί να λειτουργεί και ως έδρα ενός ανοικτού, Δημοτικού ή Μητροπολιτικού, Πανεπιστήμιου, Φιλοσοφικού, Κοινωνικού & Επιστημολογικού Στοχασμού.
Παραμένοντας βέβαια σταθερή θέση μας, η διεκδίκηση κεντρικών ευγενών χρήσεων (Βιβλιοθήκη Βουλής, Εθνική Λυρική, Πινακοθήκη κλπ.).
Όλα αυτά θα συνδέονται, μεταξύ τους και με τις στάσεις του Μετρό, από ειδική γραμμή της αναβαθμισμένης Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Ενδεικτικά αναφέρω, νέες και επικαιροποιημένες, προτάσεις σε μια σειρά σημαντικούς τομείς, λειτουργίας και δράσης, του Δήμου

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
− Νέα καταγραφή χώρων – κτισμάτων – καταστημάτων, ιδιαίτερα στον Ελαιώνα.
− Αξιοποίηση Ν. 1828/04, άρθρο 25 §14 και επαναφορά του τέλους περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των περίοικων από οχλούσες χρήσεις (πολυκαταστήματα, τράπεζες, βιομηχανίες, κέντρα διασκέδασης κλπ) που μπορεί να αποφέρει πόρους (~3.500.000,00 € ετησίως) για έργα αυτεπιστασίας & αγορές γης ιδιαίτερα στον Ελαιώνα.
Ιδιαίτερα στα super markets μπορεί να συνδυασθεί και με παροχή εκπτωτικών καρτών σε άπορους και άνεργους από τον Δήμο.
- Διεύρυνση κλίμακας ανταποδοτικών τελών καθαριότητας από 1:3 σε 1:5 .
Είναι λάθος η γενική εξαγγελία παγώματος τελών. Ισοπεδωτική, κοινωνικά άδικη και πολιτικά «αμήχανη». Οικονομικά αναποτελεσματική (65% δαπανών καθαριότητας είναι μισθοί - οι ετήσιες αυξήσεις μισθών είναι μίνιμουμ 8%).
Απαιτείται κοινωνική μεροληψία στις αποφάσεις :
-Πάγωμα ή και μείωση μικρών ιδιοκτησιών, π.χ. διαμερίσματα κάτω από 120 τ.μ.
-Πάγωμα ή και μείωση μικρών εμπορικών καταστημάτων, π.χ. κάτω από 80 τ.μ.
-Μείωση 50% ή και απαλλαγή σε πολύ ειδικές κατηγορίες όπως προβλέπει ο κώδικας
-Αύξηση σε μεγάλες ιδιοκτησίες, Αύξηση σε πολυκαταστήματα






ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
− Προτεραιότητα ο Ελαιώνας, χωροθέτηση τώρα όλων των απαραίτητων για τον Δήμο χρήσεων, συνολικός Σχεδιασμός & μετά αξιοποίηση του Ν. 330 για εφαρμογή του, πέραν των προηγούμενων, απαραίτητη η χωροθέτηση κατασκευής κλειστού Γυμναστηρίου, Γηπέδων 5Χ5 και ΤΕΝΙΣ.
− Άμεση εφαρμογή του σχεδίου ένταξης της περιοχής «ΓΙΟΥΛΑ», της μελέτης χρήσεων γης και επικαιροποίηση της, ιδιαίτερα στο τμήμα της Συγκοινωνιακής μελέτης. Υπόγειο γκαράζ επισκεπτών, κατοίκων στο Μπαρουτάδικο
− Δίκτυο πεζοδρόμων ήπιας κυκλοφορίας στο Εμπορικό Κέντρο και τα περιφερειακά, επανάκτηση του Δημόσιου χώρου από τις αυθαίρετες καταλήψεις
− Υλοποίηση του προγράμματος αγορών γης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ- ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Κομβικό σημείο η κοινωνική πολιτική μας, ενάντια στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η διεκδίκηση «ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος», Απαιτείται:
− Ολοκλήρωση υλοποίησης των απαραίτητων υποδομών (παιδικοί σταθμοί, κλπ.)
− Ενίσχυση και αναβάθμιση των δομών, που δημιουργήσαμε και υποβαθμίσθηκαν από την διοίκηση Καλογερόπουλου, Δημοτικά Ιατρεία, Συμβουλευτικό Κέντρο, προνοιακές δομές, και των δράσεων κοινωνικής στήριξης (παροχές, σισίτια), προτεραιότητα στα ΑΜΕΑ και ιδιαίτερα στην προσβασιμότητα και την οικογενειακή στήριξη.
− Στελέχωση τους με μόνιμο προσωπικό επιστημονικά καταρτισμένο
− Ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων, με γραμμή ηλεκτρονικής βοήθειας και εξυπηρέτησης μέσω του Συμβουλευτικού κέντρου
− Επαναλειτουργία του ΚΕ.ΣΥ.Υ.
− Απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου πρόληψης και με δράσεις πρόληψης παραβατικότητας
− Ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καταγραφή, δουλειά στον δρόμο, ενεργοποίηση και σύνδεση με ΜΗΚΥΟ που δραστηριοποιούνται για υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, εκμάθηση γλώσσας, απασχόληση, πολιτικά δικαιώματα ιδιαίτερα στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα -το 2010 όσοι είναι 5 χρόνια «νόμιμοι», μάλλον θα ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.
− Σε συνεργασία με γειτονικά νοσοκομεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιδημιολογικός έλεγχος και σεμινάρια στον τοπικό γενικό πληθυσμό
− Λειτουργία προγραμμάτων στέγασης και σίτισης αστέγων, δομών με γραμμές άμεσης τηλεξυπηρέτησης , δουλειά στους δρόμους ( για άστεγους, τοξικομανείς, τράφικινγκ κλπ), αξιοποίησης σ΄ αυτή την προσπάθεια της συνεργασίας χώρου ΜΚΟ, Εκκλησίας, εθελοντικών ομάδων πολιτών.
− Ενεργοποίηση τοπικών φορέων, εκπαιδευτικού και μαθητικού δυναμικού σε δράσεις αλληλεγγύης και εθελοντισμού.

− Οχι ανασφάλιστη εργασία στο Δήμο, προτεραιότητα η πλήρης, σταθερή απασχόληση.
− Δημοτική δομή Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής -σε συνεργασία με ΟΑΕΔ, τοπικές επιχειρήσεις- στήριξης της προσπάθειας σύζευξης Προσφοράς και ζήτησης στην τοπική αγορά εργασίας.
− Εκπόνηση ενός τοπικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς (αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων)

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΟΥΣ – ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

• Τέλη που προαναφέραμε
• Ενημέρωση από δομή Δήμου για δυνατότητες και προγράμματα επιχορη-γήσεων, παροχής ηλεκτρονικού εξοπλισμού- δικτύωσης, συμμετοχής στο ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ)
• Έργα ηλεκτρονικής υποδομής - ευρυζωνικά δίκτυα (δωρεάν Internet, στήριξη ηλεκτρονικού εμπορίου-προμηθειών κλπ.)
• Μόνιμη συνεργασία με Ένωση τους
• Αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών (καθαριότητας κλπ)
• Προβολή από ιστοσελίδα Δήμου




ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
− Σχεδιασμός προγραμμάτων αυτεπιστασίας για τα αναγκαία μικρά έργα και παρεμβάσεις
− Κοινωνική ρήτρα στις Δημόσιες και Δημοτικές Συμβάσεις, ιδιωτών κατασκευαστών,, έργων στην περιοχή (ανακούφιση ανέργων – ευάλωτες ομάδες )
− Ενίσχυση και ενθάρρυνση της τοπικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ( e-egaleo )

− Συμμετοχή στην κοινωνία της πληροφορίας και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (ευρυζωνικά, χώρους δωρεάν internet κλπ)
− Αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού του (κατάρτιση, προσλήψεις κλπ)
− Αξιοκρατία στη λειτουργία του Δήμου και στον ΟΕΥ, επαναφορά των ποιοτικών
standards που είχαμε θεσπίσει
− Γραμμές άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών
− Διαμόρφωση χώρου ΟΤΕ (Ελαιώνας) για μεταστέγαση τεχνικών συνεργείων, καθαριότητας
− Αναδιάρθρωση καθαριότητας με βάση την ανακύκλωση και τοπικό ΣΜΑ ΕΛΑΙΩΝΑ
− Διαδημοτικό κέντρο διαχωρισμού στην πηγή, σύνδεση του με τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- Ενίσχυση πράσινου
- ανάπλαση Ιεράς οδού με διεκδίκηση κυκλοφοριακής υποβάθμισης
- υλοποίηση μελέτης διαχείρισης υδάτινου δυναμικού-
- Παρατηρητήριο ρύπων
- Μέτρα & δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας από δημοτικά κτίρια εγκατα-στάσεις (λαμπτήρες, διάταξη, φυσικό αέριο, εναλλακτικές μορφές ενέργειας)
- Καμπάνια ευαισθητοποίησης ιδιαίτερα στην Νεολαία

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
- Ολοκλήρωση Υποδομών (Κλειστό, γήπεδα τενις,5Χ5 κλπ)
- Αναβάθμιση ΔΑΟ και στελεχικού δυναμικού του
- Τερματισμός στον ιμπεριαλισμό της ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ, Πολυχρηστικότητα των αθλητικών χώρων
- Στήριξη μαζικού ερασιτεχνικού, σωματειακού σχολικού αθλητισμού
- Αξιοποίηση προτάσεων και δυναμικού της παράταξης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέραν των υποδομών που σχεδιάζουμε και προαναφέρουμε:
- Αναβάθμιση και ένταξη των δομών και των δράσεων που είχαμε, έμφαση στην πολιτιστική καλλιέργεια των μαθητών

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

- Χάρτα δικαιωμάτων του δημότη
- Κοινωνική διαβούλευση-Τοπικά Δημοψηφίσματα
- Συμμετοχικός προϋπολογισμός / Δημοκρατικός Προγραμματισμός συμμε-τοχή φορέων και κατοίκων.
- Καλλιέργεια εθελοντισμού κοινωνικού – περιβαλλοντικού στην νεολαία

ΠΑΙΔΕΙΑ
Πέραν της στενής συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα που προαναφέρουμε
- Ολοκλήρωση Υποδομών, Αναβάθμιση εξοπλισμού & βιβλιοθηκών (ηλεκτρονικά)
- Σχολές γονέων από ΚΕΣΥΥ
- Ενημέρωση από δομές πρόληψης – στήριξης
- Ουσιαστική εμπλοκή των δύο ΤΕΙ στην ζωή της πόλης, ως ερευνητικών – επιστημονικών ιδρυμάτων


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΡΜΠΑΣ