-

-

30 Σεπ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20130930



Το Δημοτικό Συμβούλιο των αποσύρσεων

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 26.9.2013 ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο των αποσύρσεων.
Εν αρχή, ήταν η εθιμοτυπική παρουσία του κ. Καλογερόπουλου (εμφανίζεται σε κάθε 4-5 Δημοτικά Συμβούλια) στην έναρξη της συνεδρίασης, για την καταγραφή παρουσίας που του εξασφαλίζει την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου και μετά η απόσυρσή του, στις ιδιαίτερα βεβαρυμμένες κρατικές ευθύνες και υποχρεώσεις του. Στη συνέχεια, υπήρξε συζήτηση για την πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής και η απόπειρα έκδοσης ψηφίσματος. Από τη μεριά της διοίκησης, σε συμφωνία με την παράταξη Καλογερόπουλου, κατατέθηκε ένα ψήφισμα «σούπα» με άμεση και έμμεση υιοθέτηση των κυρίαρχων κυβερνητικών αντιλήψεων για την Χρυσή Αυγή και τη βία, χωρίς να αποδίδει ευθύνες
για τη δημιουργία και τη γιγάντωση του νεοναζιστικού μορφώματος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Καλογερόπουλου (Παπαγεωργίου, Ζαχαροπούλου) υπερθεμάτισαν και ζήτησαν να συμπεριληφθεί το συμψηφιστικό «Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται». Είχε προηγηθεί εισήγηση του Δήμαρχου σαφέστατα πιο αιχμηρή από το ψήφισμα του τελικά πρότειναν.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατέθεσαν δικό τους ψήφισμα με τις δικές τους πολιτικές αξιολογήσεις («σύμφυτος ο καταπιταλισμός με το φασισμό», «ανάγκη εργατικής λαϊκής ανατροπής» κ.λπ.). Από τη μεριά μας θέσαμε την ανάγκη να συνδεθεί με το θέμα του εορτασμού της επετείου της ναζιστικής θηριωδίας του 1944 στο Αιγάλεω, όπου Γερμανοί και γερμανοντυμένοι συνεργάτες τους, πυρπόλησαν την περιοχή του Αγ. Γεωργίου και σκότωσαν δεκάδες Αιγαλιώτες. Σε σχέση δε με το ψήφισμα, τονίσαμε ότι δεν μπορούμε να το υιοθετήσουμε για τους εξής λόγους:
Α. δεν υπάρχει καμιά κριτική στην ανοχή που 25 χρόνια έδειξε ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, των μίντια, της αστυνομίας και του κρατικού μηχανισμού, όταν είχαμε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, επιθέσεις σε μετανάστες, φοιτητές, αντιφασίστες. Ήταν ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Αρκετές από αυτές, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων με τις συλλήψεις, ήταν για πολλά χρόνια στα «συρτάρια».
Β. δεν υπήρχε καμιά αναφορά στα κοινωνικά αίτια που επιτρέπουν τη γιγάντωσή του, όπως ιστορικά αποδεικνύεται, η οικονομική κρίση (ακραίοι δείκτες ανεργίας, ραγδαία φτωχοποίηση μεσαίων στρωμάτων, κλίμα γενικευμένης ανασφάλεια, καμία απόδοση ευθυνών στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, κ.α.) και η κρίση του πολιτικού συστήματος (διαφθορά, διαπλοκή).
Γ. μη καταδίκη της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων που ουσιαστικά «νομιμοποιεί» τους φασίστες. Τονίσαμε ότι ακόμα και ακραίες μορφές κοινωνικής ανυπακοής (καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και ιδρυμάτων, παρεμπόδιση κρατικών λειτουργιών) δεν μπορούν να συμψηφίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις εγκληματικές, μαφιόζικες, νεοναζιστικές πρακτικές.
Δ. δεν υπήρχε καμία αναφορά στις ευθύνες των ψηφοφόρων της πόλης μας, που ψήφισαν και σκέφτονται να ξαναψηφίσουν τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, ότι αυτόματα κάτι τέτοιο θα τους καθιστά συνεργούς σε δολοφονίες, ξυλοδαρμούς και τρομοκρατία πολιτών. Για τους λόγους αυτούς, τονίσαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να βγάλει ένα ψήφισμα 4-5 σειρών γενικής καταδίκης της δολοφονίας και της Χρυσής Αυγής και ο καθένας να κρατήσει τις αναλύσεις του.
Ακολούθησε η τοποθέτηση της κ. Ζαχαροπούλου, η οποία υιοθέτησε την ακροδεξιά ατζέντα με αιχμή τους μετανάστες και δικαιολόγησε τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής («δεν παίρνουν τα παιδιά των ελλήνων και παίρνουν τα παιδιά των μεταναστών στους παιδικούς σταθμούς»!!!), αντιδράσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα οργισμένη αντίδραση από τον κ. Βούλγαρη. Αντάλλαξαν ιδιαίτερα βαρείς πολιτικούς και προσωπικούς χαρακτηρισμούς και τελευταία στιγμή απεφεύχθη η συμπλοκή, διεκόπη το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνέχεια ο κ. Βούλγαρης ζήτησε συγγνώμη και τελικά η Διοίκηση …απέσυρε το θέμα, παρά τις διαμαρτυρίες μας ότι είναι «ντροπή» ο Δήμος Αιγάλεω να μην βγάλει ούτε ένα στοιχειώδες ψήφισμα καταδίκης.
Το επόμενο θέμα αφορούσε το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Θέμα που είναι απόρροια των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, το οποίο με τη δυνατότητα υιοθέτησης διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους φαρμακοποιούς της πόλης μας. Η πλειοψηφία των φαρμακοποιών ζητά τη θεσμοθέτηση ενός ενδιάμεσου ωραρίου (λειτουργία και το Σάββατο), ενώ μια ισχυρή μειοψηφία (28 στους 71) αμφισβητούσε τον τρόπο και τον χρόνο απόφασης (συνέλευση τομέα 2.8.13). Η Διοίκηση με εισήγηση της Δημοτικής Συμβούλου φαρμακοποιού κ. Δ. Σιγάλα, ζήτησε την υιοθέτηση της απόφασης του τομέα. Ο κ. Βούλγαρης δήλωσε ότι η θέση τους είναι να παραμείνει ως έχει, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους, εμείς ζητήσαμε από τον τομεάρχη κ. Καλογερόπουλο, να γίνει μια νέα  συνέλευση στο άμεσο χρονικό διάστημα, και το Δημοτικό Συμβούλιο να μην εμπλακεί στη διελκυστίνδα των διαφορετικών απόψεων των φαρμακοποιών. Εμείς, ανεξάρτητα από την άποψή μας, θα σεβαστούμε την όποια απόφαση λάβει η πλειοψηφία τους. Τότε, παρενέβη ο κ. Σπηλιόπουλος ότι δεν υπάρχει το τυπικό πρακτικό της Συνέλευσης, ζήτησε την απόσυρση και ο Δήμαρχος υιοθέτησε την απόσυρση του θέματος που η ίδια η διοίκηση είχε εισηγηθεί. Τραγέλαφος….
Στην ίδια συνεδρίαση θέσαμε θέμα για διοργάνωση αντιφασιστικών εκδηλώσεων: Μήνας αντιφασιστικής μνήμης με τίτλο «Αιγάλεω 69 χρόνια μετά, ποτέ ξανά φασισμός», με ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων σε φορείς και σχολεία. Η πρότασή μας …μάλλον υιοθετήθηκε.