-

-

19 Νοε 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20131119 (Ανάδειξη υποψήφιου Δημάρχου)

 19-11-2013

Τη Δευτέρα 18.11.2013 στην πολυπληθή Ανοιχτή Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Παράταξης «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ», τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης αποφάσισαν ομόφωνα την υποστήριξη του επικεφαλής της Δημήτρη Μπίρμπα, ως υποψήφιου Δήμαρχου Αιγάλεω. Σε ξεχωριστή ψηφοφορία ενέκριναν την εκλογική τακτική και τον αρχικό πυρήνα ψηφοδελτίου της των επερχόμενων Δημοτικών Εκλογών. 

Η Γενική Συνέλευση άρχισε με την τοποθέτηση του Γραμματέα Στέλιου Βασιλειάδη, ο οποίος αποτύπωσε τις αποφάσεις της Γραμματείας και του Γενικού Συμβουλίου, παρουσιάζοντας και το σκεπτικό των αποφάσεων αυτών. Καθώς δεν υπήρχαν άλλες υποψηφιότητες ακολούθησε ψηφοφορία. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο ομόφωνα εκλεγμένος υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Μπίρμπας έκανε την παρακάτω εισήγηση που περιγράφει τους βασικούς άξονες της πολιτικής της παράταξης και ένα αρχικό πυρήνα του ψηφοδελτίου, το οποίο στη συνέχεια έλαβε την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.

«Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι
Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμή, να μου αναθέσετε, ομόφωνα, να ηγηθώ μιας ιστορικής παράταξης που από το ’50 και μετά έχει σφραγίσει την πορεία της πόλης, με τον Σταύρο Μαυροθαλασσίτη προδικτατορικά, τον Γιάννη Μυστακόπουλο μεταπολιτευτικά. Παράταξη που
δυστυχώς, έχει παράξει το 90% του έργου εξέλιξης της πόλης. Ειλικρινά θα θέλαμε και οι άλλες παρατάξεις, στο ίδιο χρονικό διάστημα που διοίκησαν, να είχαν παράξει ανάλογο έργο. Γιατί όλοι ζούμε στο Αιγάλεω και θέλουμε την βελτίωση της πόλης μας.

H παρουσία σας στη σημερινή μέρα και οι αποφάσεις που θα συνδιαμορφώσουμε, αποτελούν και την αφετηρία της προεκλογικής μας εκστρατείας για τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου. Κρίσιμες για την πόλη αλλά και τη χώρα.

Ως παράταξη προσερχόμαστε μέσα από τις συντεταγμένες μας διαδικασίες, ανοικτές και δημοκρατικές όπως πάντα, καταθέτοντας τις προγραμματικές μας κατευθύνσεις σε όλους τους πολίτες και τους φορείς της πόλης.

Μας ενδιαφέρουν οι παρατηρήσεις σας, οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο γιατί θα συμβάλλουν ουσιαστικά, στην τελική διαμόρφωση-επικαιροποίηση του προγράμματος μας που θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τέλη Φλεβάρη, αρχές Μάρτη. Ελπίζουμε να μην είμαστε πάλι η μοναδική παράταξη που θα καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα.

Η εκλογική μας τακτική βασίζεται στους σκοπούς του καταστατικού μας και στον ιδρυτικό μας χαρακτήρα, ως παράταξης, έτσι απευθυνόμαστε ενωτικά με το πρόγραμμα μας στην ευρύτερη αριστερά, τον οικολογικό και δημοκρατικό χώρο, σε όλους τους ενεργούς πολίτες αυτής της πόλης και στοχεύουμε στην επίλυση των προβλημάτων με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος, στην υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης.

Έχετε στα χέρια σας αυτό το πλαίσιο, στο κείμενο «1 καθήκον και 5 προτάσεις για την πόλη» που περιγράφει τις απαντήσεις μας στον διττό χαρακτήρα αυτών των εκλογών, τον πολιτικό και τον αυτοδιοικητικό.

Τονίζει την ανάγκη αντιμνημονιακού προσανατολισμού και δράσης των αυτοδιοικητικών δυνάμεων όχι για λόγους υπεράσπισης κάποιας κομματικής προπαγάνδας αλλά για λόγους επιβίωσης της πόλης και των κατοίκων της.

Το Μνημόνιο με το 65% των μειώσεων των κρατικών επιχορηγήσεων, στέρησε από τον Δήμο Αιγάλεω 40.000.000 €, μείωσε 30% το δυναμικό του, με «ισόποση» μείωση κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών σε καθαριότητα, πολιτισμό, αθλητισμό, κοινωνική πρόνοια.

Με το Παρατηρητήριο η τρόικα κατάργησε κάθε έννοια αυτοτέλειας, που είναι κατά τα άλλα κατοχυρωμένη και στο Σύνταγμα

Το Μνημόνιο έχει οδηγήσει σε κλείσιμο το 28% των μικροκαταστημάτων και επιχειρήσεων της περιοχής μας, έχει εκτοξεύσει την ανεργία στο 30-35%, στους νέους πάνω από 60%, την φτώχεια στο 25% των κατοίκων της, αναβιώνοντας τα μεταπολεμικά σισίτια, με αυξανόμενο καθημερινά αριθμό ανασφάλιστων, με 200 διακοπές παροχών ηλεκτρισμού το τρίμηνο, ενώ εκατοντάδες είναι οι κατασχέσεις και οι εξώσεις.

Αυτή η κατάσταση κοινωνικής καταστροφής καθορίζει το κεντρικό πολιτικό μας στόχο, το καθήκον συσπείρωσης Δήμου, εργαζόμενων και τοπικής κοινωνίας, την πάλη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, αυτής της συνταγής θανάτου των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι προγραμματικές μας κατευθύνσεις που έχετε στα χέρια σας αποτυπώνουν το όραμα μας για την πόλη, τα εργαλεία που διαθέτουμε, τις προτεραιότητες που επιλέγουμε.

Τονίζουμε από τώρα, μιλώντας ντόμπρα και κοιτώντας όλους στα μάτια ότι η εφαρμογή αυτού του οράματος καθορίζεται σημαντικά από δυο παραμέτρους:
  • Το βάθος των αλλαγών στις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές
  • Το μέγεθος της συμμετοχής των πολιτών σε αποφάσεις και δράσεις
 Φιλοδοξούμε να αρχίσουμε στην πόλη μας, την αντίστροφη μέτρηση στην μακροημέρευση της κοινωνίας της «ανάθεσης» και της νοοτροπίας της «προσωπικής εξυπηρέτησης» και αυτό προϋποθέτει την συνέργεια πολλαπλών κοινωνικών δυνάμεων και ιδιαίτερα των λιγότερο επιμολυσμένων μ΄αυτές τις συνήθειες, της νέας γενιάς. 
 
Κι αυτό θέλουμε να αποτυπώνεται και θα αποτυπώνεται και στο ψηφοδέλτιο μας, που θα προσπαθήσουμε να συνδυάζει την εμπειρία με την φρέσκια ματιά και τον νεανικό δυναμισμό.
Αν θέλαμε να συμπυκνώσουμε το μήνυμα μας, αυτό θα είναι:

Συμμετέχουμε
Αλλάζουμε τον εαυτό μας
Αλλάζουμε την πόλη μας

Με αλληλεγγύη, δημοκρατία και σχέδιο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Πριν λίγες μέρες ένας φίλος με ρώτησε ποιο είναι το όραμα μας για την πόλη.
Θα αποπειραθώ να το περιγράψω με πινελιές.

Καταρχήν
  •  Μία πόλη-αλληλεγγύης όπου οι δομές υποστήριξής της, στο Δήμο, στους φορείς και στην Εκκλησία, θα στηρίζονται απ΄όλους, έτσι που κάθε κάτοικός της, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και θρησκεύματος, δεν θα είναι πεινασμένος και άστεγος, δεν θα ζει χωρίς πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού. Όπου ο καθένας θα μπορεί να κυκλοφορεί ασφαλής, χωρίς τον φόβο του τραμπουκισμού των νεοναζιστικών συμμοριών αλλά και των συμμοριών των μπράβων της νύχτας.
  • Μία πόλη που τα μαγαζιά και οι κάτοικοι της θα σέβονται τον δημόσιο χώρο, δεν θα τον καταλαμβάνουν για προσωπική τους εξυπηρέτηση και δεν θα τον αντιμετωπίζουν σαν χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων και αχρήστων, μια πόλη όπου θα συνυπάρχει αρμονικά ο κάτοικος και ο επαγγελματίας
  • Μία πόλη με αισθητική και λειτουργική ποιότητα στους δρόμους και τις πλατείες της, με πράσινο και καθαριότητα, με βάση την ανακύκλωση, που θα αποτελούν φροντίδα όλων, που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στον εμπορικό της κόσμο και όχι σε απρόσωπα πολυκαταστήματα.
  • Μία πόλη όπου οι πολίτες και οι επαγγελματίες της θα εξυπηρετούνται άμεσα, δια ζώσης και ηλεκτρονικά από τις υπηρεσίες της. Υπηρεσίες όπου οι εργαζόμενοι τους θα έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά, θεσμοθετημένη αξιοκρατική αντιμετώπιση, σεβασμό στον πολίτη και στο λειτούργημα που ασκούν.
  • Μία πόλη χωρίς κυριαρχία του αυτοκινήτου, με δημοτική συγκοινωνία και ποδηλατόδρομους, που θα αυξάνει τους ελεύθερους χώρους της, με το Άλσος της καθαρό και προσβάσιμο σε όλους.
  • Μία πόλη που κατανέμει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο το κόστος λειτουργίας των αναγκών της στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της.
  • Μια πόλη που θα αξιοποιεί το κτιριακό της απόθεμα για κοινωνικές και λειτουργικές ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών και των φορέων της, που θα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες, των ανανεώσιμων πηγών και της ενεργειακής αναβάθμισης, για τα κτήρια και τους δημόσιους χώρους της.
  • Μια πόλη που θα στηρίζει ουσιαστικά τις συλλογικές προσπάθειες των πολιτών της τους συλλόγους και τα σωματεία της.
  • Μια πόλη με ενεργή την λειτουργία των πολιτιστικών της χώρων, με δημοτικό κινηματογράφο (ΤΙΤΑΝ) και πολιτιστικό πολυκέντρο (Ελλ. Μολύβι), Λαογραφικό Μουσείο στο Μερκάτη, πολιτιστικούς χώρους και κλειστό γυμναστήριο στην περιοχή, μετά την πράξη εφαρμογής, στην «ΓΙΟΥΛΑ».
  • Μία πόλη με ανοικτό κολυμβητήριο και επαρκείς αθλητικούς χώρους τον ιστό της και στον Ελαιώνα, ανοικτούς στους συλλόγους και τους πολίτες της.
  • Μία πόλη που θα σέβεται και θα γνωρίζει την Ιστορία της, που δεν θα αφήνει χώρο ανάπτυξης στους «επίγονους» των γερμανοντυμένων ταγμασφαλιτών που έκαψαν δεκάδες σπίτια και δημιούργησαν εκατόμβη θυμάτων στο κέντρο της.
  • Μία πόλη που θα αναδεικνύει τα Μνημεία της, αρχαιολογικά (ίχνος Ι. Οδού, γέφυρα Κηφισού) και θρησκευτικά (Αγ. Γεώργιος, Αγ. Ιωάννης). Που θα αξιοποιεί την ύπαρξη βιομηχανικών στοών στο Μπαρουτάδικο και τη λειτουργία Ακαδημίας, Μουσείου, βιβλιοθήκης και Πινακοθήκης σε ιστορικές περιοχές (Ελαιών) όπου το πράσινο θα ενσωματώνεται στις άλλες δραστηριότητες, διατηρώντας απόλυτη κυριαρχία σε μεγάλα κομμάτια.
  • Μία πόλη τοπικής δημοκρατίας, συμμετοχής και συναπόφασης, κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού, που θα αξιοποιεί θεσμούς και δυνατότητες για τη βελτίωση των συνθηκών και των όρων ζωής των ανθρώπων της, και του φυσικού περιβάλλοντος της, κάτι που πρέπει να αποτελεί προσπάθεια όλων μας, αιρετών και πολιτών, εργαζόμενων και τοπικών φορέων.
-        Αυτή την πόλη με αυτά και άλλα χαρακτηριστικά οραματιζόμαστε, αυτή περιγράφουμε στις προγραμματικές κατευθύνσεις μας. Γι΄αυτήν καλούμε εσάς και όποιον Δημοκράτη πολίτη συμφωνεί μαζί μας, να συστρατευθεί για να την δημιουργήσουμε.

Μπορούμε μαζί να τα καταφέρουμε, άμεσα σε δράσεις όπου δεν χρειάζονται χρήματα. Όσον αφορά τα έργα και τις δομές, σιγά-σιγά αν δεν υπάρξουν μεγάλες κεντρικές ανατροπές γρηγορότερα αν όπως, ευχόμαστε και επιδιώκουμε επιτευχθούν. 

Σε κάθε περίπτωση σας καλούμε να το προσπαθήσουμε, να το παλέψουμε μαζί. Περιμένουμε την ευπρόσδεκτη κριτική σας αλλά και την αναγκαία συστράτευσή σας και να είστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε.

Δεν υποτιμούμε την προσπάθεια κανενός αλλά δεν είναι δυνατόν να επιβραβευθεί άλλη μία φορά η χαρακτηριστική ανυπαρξία σχεδίου και το αλλαλούμ της παράταξης Καρδαρά ή η πελατειακή διαχείριση και υπερχρέωση του Δήμου της παράταξης Καλογερόπουλου. Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο των μικρών και μεγάλων τοπικών συμφερόντων, τον έχουμε ξανακερδίσει. 

Σ΄αυτήν την προσπάθεια έχω την τιμή να σας παρουσιάσω και να ζητήσω την έγκρισή σας για τον πρώτο πυρήνα του ψηφοδελτίου μας που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια σύνθεσης παλιού και νέου που σας υποσχεθήκαμε.

Υπάρχουν αρκετές διαθεσιμότητες, προβληματισμοί που συζητάμε.
Περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις να κατατεθούν στον υποφαινόμενο και στον γραμματέα μας για να διερευνηθούν και να συζητηθούν στην γραμματεία και να λάβουν τελική έγκριση από ανοικτή γενική συνέλευση.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο μας προσώπων ή συλλογικοτήτων
  • Η Προγραμματική συμφωνία
  • Η Εντιμότητα
  • Η Δημοκρατική αντιφασιστική πολιτική αντίληψη
  •  Η διαθεσιμότητα για ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά
Προσπαθούμε και θα προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο να αντιπροσωπευθούν σύλλογοι καταγωγής, συλλογικότητες αθλητισμού και πολιτισμού, ενώσεις των εκπαιδευτικών χώρων, των επαγγελματοβιοτεχνών, κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Ο πυρήνας του ψηφοδελτίου είναι:
Δημοτικοί Σύμβουλοι αυτής της περιόδου
1.      ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ)
2.      ΑΡΕΤΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ (ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ)
3.      ΧΡΙΣΤΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΑ (ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ)
Πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι
4.      ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ (ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΟΣ)
5.      ΠΑΠΑΔΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ)
6.      ΣΠΑΘΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΝΟΜΙΚΟΣ)
Από το παλιό ψηφοδέλτιο
7.      ΑΡΩΝΗΣ ΧΑΡΗΣ (ΠΟΛ. ΜΗΧ/ΚΟΣ)
8.      ΒΑΓΕΝΑ ΔΩΡΑ (ΔΑΣΚΑΛΑ)
9.      ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ (ΕΚΔΟΤΗΣ –ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΕΒΕ)
10.  ΔΡΟΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ)
11.  ΖΑΧΑΡΗΣ ΜΑΚΗΣ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ)
12.  ΚΑΠΝΟΥΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ)
13.  ΚΟΛΛΑΣ ΑΡΗΣ (ΓΙΑΤΡΟΣ)
14.  ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ ΜΑΚΗΣ (ΗΛ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ)
15.  ΚΟΥΤΣΟΘΕΟΔΩΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ)
16.  ΜΕΡΤΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΤΕΧΝΙΚΟΣ)
17.  ΜΠΑΦΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΗΣ)
18.  ΦΙΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ)
Νέοι Υποψήφιοι
19.  ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ)
20.  ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ (ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ)
21.  ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΤΑΚΗΣ (ΓΙΑΤΡΟΣ)
22.  ΜΑΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ)
23.  ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΟΥΣΙΚΟΣ)
24.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ)
25.  ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΗΘΟΠΟΙΟΣ)
26.  ΣΤΑΥΡΑΤΗ ΓΙΑΝΝΑ (ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ)
27.  ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΝΟΜΙΚΟΣ)