-

-

29 Νοε 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20131129 (Στολισμός πόλης, Προϋπολογισμός, Αθλητικοί Χώροι)



Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28.11.13 η Δημοτική σύμβουλος της Ανάπλασης Γιάννα Χριστόγλου έκανε τις παρακάτω ανακοινώσεις, τοποθετήσεις.
 
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με το 2Ο Θέμα της Ημερήσιας Διάταξης «Χρηματικό αντίτιμο παραχώρησης αθλητικών χώρων» και την απόσυρση του, θέλουμε να ενημερώσετε συνολικά το Δημοτικό Συμβούλιο πριν επανέλθει το θέμα για συζήτηση:
  1. Αν υπάρχει αναλυτική μελέτη κόστους λειτουργίας του Κολυμβητηρίου αλλά και των άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων και ποιες είναι οι δυνατότητες του Δήμου. Πιστεύουμε ότι πρέπει να προηγηθεί ανοικτός δημόσιος διάλογος μεταξύ των Δημοτικών Παρατάξεων, του Δήμου, των αθλητικών συλλόγων, κλπ.
  2. Θέλουμε επίσης να μας ενημερώσετε αν η Μελέτη αποκατάστασης φθορών για το Κολυμβητήριο που πραγματοποιήθηκε από τον ΑΣΔΑ, περιελάμβανε και έργα για μείωση του κόστους λειτουργίας.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Εκφράζουμε την διαφωνία μας για την διαδικασία που ακολούθησε η Διοίκηση του Δήμου. Μια διαδικασία που ο Δήμος μεταφέρει τις ευθύνες του κυριολεκτικά τελευταία στιγμή στην Ένωση των
ΕΒΕ Αιγάλεω χωρίς στοιχειώδη προετοιμασία, χωρίς αιτιολόγηση προϋποθέσεων, χωρίς σαφήνεια νομικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ενώ έχει προηγηθεί απάντηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στο γραφείο Δημάρχου στις 5-11-2013 για ανάπτυξη παγοδρομίου, στέλεχος της Διοίκησης Αντιδήμαρχος εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΒΕ στις 13-11-2013 το θέμα της ανάληψης της ευθύνης στολισμού της πόλης και διοργάνωσης εκδηλώσεων.
Έτσι έρχεται το θέμα εκτός Ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20-11-2013  “ως αίτημα των ΕΒΕ” χωρίς εισηγητικό και μια στοιχειώδη προετοιμασία. Στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από συζήτηση το σύνολο της αντιπολίτευσης ζήτησε να αποσυρθεί και να επανέλθει αφού διερευνηθεί προσεκτικά κάθε πτυχή του, ιδιαίτερα η νομική κάλυψη των δραστηριοτήτων που προτείνονται (κατάληψη δημόσιου χώρου με αντίτιμο κ.λπ.).
Στο σημείο αυτό θέλουμε να επισημάνουμε τις απρέπειες και τις ανακρίβειες που γράφτηκαν στο διαδίκτυο και τον τοπικό τύπο, ενώ το σύνολο της αντιπολίτευσης αντέδρασε, για ορισμένους συναδέλφους συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, τα οποία δικαιολογούμε ως απειρία και οίηση των γραφόντων.
Έρχεται σήμερα το θέμα χωρίς εισηγητικό στην ουσία (ένα απλό διαβιβαστικό που λάβαμε το μεσημέρι πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με υπογραφή του κ. Δημάρχου το οποίο εισηγείται θετικά στο «αίτημα των ΕΒΕ». Δεν υπάρχει μια πρόταση ολοκληρωμένη τι πρόκειται να γίνει στην πόλη, τι έκταση θα έχουν οι καταλήψεις του δημόσιου χώρου, τι παιχνίδια διαδραστικά θα αναπτυχθούν, σε ποιους χώρους ακριβώς, τι είδους στολισμός, την αισθητική αναβάθμιση των χώρων παρέμβασης, τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν, τι αντίτιμο θα πληρώνουν οι δημότες μας, ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του Δήμου, πως θα αξιολογηθούν οι προσφορές. Είναι φανερή η προχειρότητα και πάλι.
Κατανοούμε το άγχος των συνδημοτών μας, επαγγελματιών για να δοθεί ζωντάνια και ευχάριστη ατμόσφαιρα στην πόλη έστω και έτσι, έστω και αποσπασματικά χωρίς σχεδιασμό και όρους αισθητικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου. Παρότι Θεωρούμε ότι κύρια αιτία της αναδουλειάς τους είναι η τραγική οικονομική θέση των συμπολιτών μας εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας της ύφεσης, της υπερφορολόγησης, της πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη στολισμού της πόλης μας και αυτή η ευθύνη είναι αποκλειστικά της Δημοτικής αρχής η οποία έπρεπε έγκαιρα να έχει προγραμματίσει και ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, διαγωνισμού και ανάθεσης, χωρίς να μεταφέρει σε κάποιον άλλο την ευθύνη (ΕΒΕ), και ταυτόχρονα να απεμπολεί αρμοδιότητες που εκ του νόμου της ανήκουν. Η πάγια δικαιολογία της οικονομικής δυσπραγίας δεν είναι άλλοθι για την ανυπαρξία έγκαιρου προγραμματισμού και ανταπόκριση σε στοιχειώδης υποχρεώσεις των ΟΤΑ.
Ένα θέμα όπως αυτό που έπρεπε να μας βρίσκει όλους ενωμένους, η διοίκηση του Δήμου για μια ακόμη φορά κατάφερε να διχάσει το Δημοτικό Συμβούλιο ακολουθώντας μια πρωτοφανή περίεργη διαδικασία.
Επειδή δεν θέλουμε να καταψηφίσουμε το θέμα θα απέχουμε κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2014
Στον προϋπολογισμό που έχετε στα χέρια σας, αποτυπώνεται η καταστροφική νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική, διάλυσης του κοινωνικού κράτους που το τελευταίο ανάχωμα του είναι η Τ.Α. Δραματικές περικοπές πόρων, κατάργηση υπηρεσιών, διαθεσιμότητα, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και υπερφορολόγηση των πολιτών, είναι το δρομολογημένο μέλλον μας, αν δεν ανατραπούν.
Έτσι, έχουμε μείωση 65%, σε ΚΑΠ, ΣΑΤΑ και των λοιπών επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού το 2014 προς την Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το 2009, (ενδεικτικά 2013, 2881εκ. € - 2014, 2497εκ. €) πολιτικές επιλογές διάλυσης υπηρεσιών και παράλληλη μείωση 30% προσωπικού. Οι συνθήκες στο Αιγάλεω καθίστανται καθημερινά, όλο και πιο δραματικές (30% ανεργία, 60% στους νέους, 28% καταστημάτων κλειστά σε σχέση με το 2009, 200 διακοπές το τρίμηνο στο ρεύμα, εκατοντάδες άνθρωποι να σιτίζονται από εκκλησία, φορείς, συμπολίτες και στο κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ 25.000 κάτοικοι μας διαβιούν κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ άρχισαν κατασχέσεις) ο Δήμος αδυνατεί να εκπληρώσει το κοινωνικό καθήκον του όπως θα έπρεπε. Αν δεν υπήρχε και το 78% της ιδιοκατοίκησης η κατάσταση θα ήταν απελπιστική. Μόνη άμεση ελπίδα οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου, της Εκκλησίας, φορέων και πολιτών.
Η Διοίκηση Καρδαρά αδυνατεί καταφανώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση, έχοντας παραλάβει κι έναν Δήμου υπερχρεωμένο από την παράταξη Καλογερόπουλου (22.000.000 € Δάνεια για λειτουργικές δαπάνες, 11.600.000 € το χρέος σε δάνεια το 2010 και ανοικτούς λογαριασμούς αρκετών εκατομμυρίων, με 8.400.000 € χρέος από δάνεια για εξόφληση μετά το 2018 !!!!) απέδειξε και συνεχίζει να αποδεικνύει την απουσία στοιχειώδους διαχειριστικής ικανότητας, ύπαρξης κάποιου σχεδίου και προγραμματισμού, γίναμε ουραγοί στην διεκδίκηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Αποσυντίθεται, και οι φιλότιμες προσπάθειες κάποιων στελεχών της, δεν μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικό ανασχετικό παράγοντα, και δυστυχώς μαζί της αποσυντίθεται η πόλη.
Παρά τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας.
Δεν προχώρησε σε μελέτη και αναδιάρθρωση των τελών και του συστήματος αποκομιδής ώστε να υπάρξει αύξηση εσόδων, με μείωση σε κατοικίες και μικροκαταστήματα και άμεση αύξηση σε πολυκαταστήματα και μεγάλες επιχειρήσεις.
Δεν προχώρησε στην επιβολή του δυνητικού τέλους περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες και πολυκαταστήματα, αναθεωρημένου και προσαρμοσμένους στις αποφάσεις του ΣΤΕ.
Δεν διατήρησε τα δύο Νομικά πρόσωπα που μπορούσε, οδηγώντας τις Δημοτικές Πολιτικές Αθλητισμού και Πολιτισμού σε διάλυση, θλιβερή πρωτοπορία στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης.
Δεν συγκάλεσε έστω και τυπικά, ούτε για τα μάτια του κόσμου, την επιτροπή χωροταξίας και έργων για το τεχνικό πρόγραμμα, ούτε καν την Επιτροπή Διαβούλευσης που προβλέπει ο Νόμος για τον Προϋπολογισμό. Δείγμα της απέχθειας, μάλλον λόγω φόβου, προς την κοινωνική διαβούλευση και την κοινωνική συμμετοχή, που διαπιστώνουμε παντού.
Είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό τον προϋπολογισμό, άλλωστε δεν έχουμε ψηφίσει τα τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα. Ψηφίζουμε μόνο την μισθοδοσία των εργαζόμενων και τις ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας και θα στηρίξουμε, πάντα όπως όλοι γνωρίζετε, κάθε προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας του Δήμου και των όρων ζωής των συμπολιτών μας.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι αν δεν ήταν η ρύθμιση αποπληρωμής των δανείων στο ΤΠΔ μόνο των τοκοχρεωλυσίων και όχι του χρέους μέχρι το 2016, η είσπραξη και ή αναμονή είσπραξης εισφορών από τον Ελαιώνα περί των 10.000.000 €, ο Δήμος θα είχε προ πολλού χρεοκοπήσει, παρά τις ραγδαίες μειώσεις δαπανών για το προσωπικό λόγω μνημονίου, ( 30% μείωση μισθών, απαγόρευση προσλήψεων, κατάργηση υπηρεσιών, απολύσεις και διαθεσιμότητες, συνταξιοδοτήσεις κλπ).
Μερικά ενδεικτικά στοιχεία
2011 Προνοιακά επιδόματα 55.700.000 €, 2014 Προνοιακά επιδόματα 43.400.000 € (σελ. 10 εισηγητικής έκθεσης)
2011 Ανταποδοτικά τέλη 9.400.000 €,  2014 Ανταποδοτικά τέλη 6.780.000 € (σελ. 4) με ίδιο ύψος τελών, δείγμα της τεράστιας αδυναμίας πληρωμής των συμπολιτών (και το κλείσιμο πολλών καταστημάτων)
Επιχορηγήσεις για ΚΑΠ και λειτουργικές δαπάνες (σελ. 10). Έχουν διαμορφωθεί 11.300.000 € έως 31/10/2013, προϋπολογισμός 2014 9.800.000 €, σύμφωνα με τις οδηγίες
Επιχορηγήσεις για ΣΑΤΑ (ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ) (σελ. 15) Έχουν διαμορφωθεί 1.190.000 € μέχρι 31/10/2013, προϋπολογίζουμε 2014, 600.000 €, σύμφωνα με τις οδηγίες
Όλα αυτά όταν στον απολογισμό του 2013, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεισφέρει 754.000.000€ !! στο περίφημο «πρωτογενές πλεόνασμα» των 812.000.000€
Είναι σίγουρο ότι αν δεν ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές δεν θα υπάρξει πάτος.
Θέλουμε να επισημάνουμε επίσης ότι πρέπει να διορθωθεί ο κωδικός 307411.001, μελέτη αξιοποίησης κτιρίων ΔΕΗ να προστεθεί και ΟΤΕ, όπως αποφασίσαμε στο τεχνικό Πρόγραμμα.
Τέλος, ας μην στείλουμε τον προϋπολογισμό τυπικά στο Παρατηρητήριο, αλλά κατ΄αρχάς μόνο στην Περιφέρεια, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΕ, ως δείγμα μη αναγνώρισης του.