-

-

6 Μαρ 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20140306 (ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ) ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ



Η δημοτική παράταξη ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ πραγματοποίησε σύσκεψη με τους φορείς αθλητισμού και πολιτισμού της πόλης μας την Τετάρτη 5 Μαρτίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο.
Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της επικαιροποίησης του προγράμματός μας προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις, να καταγράψουμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των εκπροσώπων των φορέων της πόλης μας. Στη σύσκεψη συμμετείχε η μεγάλη πλειοψηφία των μαζικών φορέων και αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός.
Η συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Κοινή διαπίστωση ήταν τα προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές και τον εξοπλισμό των αθλητικών –πολιτιστικών εγκαταστάσεων καθώς και στην καλύτερη επικοινωνία των συλλόγων μεταξύ τους αλλά και με την Δημοτική αρχή. Τονίστηκε ιδιαίτερα:
- το δυσμενές πολιτικό-κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και ιδιαίτερα στο Δήμο Αιγάλεω εξαιτίας και των μνημονιακών πολιτικών.
- η ανάγκη άθλησης και πολιτιστικής ενεργοποίησης της νεολαίας της πόλης μας.
- οι οικονομικές δυσκολίες που δημιουργούν προβλήματα τόσο στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων όσο και στην μαζική συμμετοχή των νέων ιδιαίτερα των μαθητών σε προγράμματα αθλητισμού-πολιτισμού τα οποία θεωρούνται απολύτως αναγκαία για την ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
- η ανάγκη βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής των αθλητικών-πολιτιστικών εγκαταστάσεων με ιεράρχηση στα πιο άμεσα και με επείγοντα χαρακτήρα προβλήματα που ενδείκνυται προς επίλυση.
- η εξεύρεση οικονομικών πόρων και από άλλες πηγές χρηματοδότησης, Περιφέρεια, Ευρωπαϊκά προγράμματα, χορηγίες κ.λπ.

Ακολουθεί η εισήγηση του υποψηφίου δημάρχου Δημήτρη Μπίρμπα:

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΡΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ  ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή παρουσία σας στη σύσκεψή μας. Μας τιμά και τη θεωρούμε απαραίτητη για την τελική διαμόρφωση του προγράμματός μας.
Έχετε στα χέρια σας την επιστολή μου και το προγραμματικό πλαίσιό μας «Ένα καθήκον και πέντε προτάσεις», που έχουμε καταθέσει για την προεκλογική συζήτηση, όπου αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για την ουσιαστική επίτευξη των επιδιώξεών μας θεωρούμε την ανατροπή των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών.
Έχουμε σαν κεντρικό σύνθημά μας, σε καιρούς κοινωνικής καταστροφής από τα μνημόνια, το «Αιγάλεω πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης» και μότο το «Συμμετέχουμε, αλλάζουμε τον εαυτό μας και την πόλη μας».
Προσερχόμαστε στη συζήτηση με καθαρά μέτωπα και ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές μας ως παράταξης, όπως και τις στοχεύσεις μας «αλληλεγγύη, τοπική δημοκρατία, αναπτυξιακός σχεδιασμός με συμμετοχή, διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο».
Για την αποτελεσματική  λειτουργία της δημοτικών πολιτικών αθλητισμού και πολιτισμού, σχεδιάζουμε κατά προτεραιότητα την επανασύσταση των νομικών προσώπων, που και με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο ακόμα μπορούν να υπάρξουν, για να εξασφαλισθούν οι αρχές της συμμετοχής και του κοινωνικού ελέγχου που προαναφέραμε.
Θεωρώντας τον αθλητισμό και τον πολιτισμό πεδία, όπου πρέπει να κυριαρχεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας στη μαζική του απεύθυνση, έχουμε ως προτεραιότητες και στόχους
Στον αθλητισμό:
Τη διασφάλιση των όρων υλοποίησης (χώροι, εγκαταστάσεις, συνδιοργανώσεις κ.λπ.) του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, του σχολικού αθλητισμού και του ερασιτεχνικού σωματειακού αθλητισμού με δημοτική δαπάνη και με αντίτιμο στις επαγγελματικές μορφές του, με ισότιμους όρους για όλες τις ομάδες και τα αθλήματα. Μια που στην πόλη μας πολλά είναι τα αθλήματα που έχουν εθνικές και διεθνείς διακρίσεις.
Στον πολιτισμό:
Την ανάπτυξη πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στον τομέα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης του δήμου, αναδιοργάνωση των δομών που είχαμε δημιουργήσει και διαλύθηκαν ή υποβαθμίστηκαν (Εικαστικό Εργαστήρι, σχολή χορού, θεατρική ομάδα). Ουσιαστική στήριξη της πλούσιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας των συλλόγων και ομάδων της πόλης μας, καθιέρωση εβδομάδων προβολής της δημιουργίας τους σε Μινωτή, Ρίτσο, Ελληνικό Μολύβι με συγκεκριμένο καλεντάρι σε ετήσια βάση, γνωστό εκ των προτέρων για ορθότερο προγραμματισμό.
Δεν θέλουμε να υποσχεθούμε λαγούς με πετραχήλια, ούτε να πουλήσουμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Γνωρίζουμε τις ανάγκες για υποδομές στην πόλη. Η υλοποίηση του σχεδιασμού μας όμως εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτό που σας έχουμε επισημάνει αρχικά: την ανατροπή των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών που έχουν επιφέρει από το 2009 65% μείωση της επιχορήγησης των ΟΤΑ, 35% (και συνεχίζεται) μείωση προσωπικού, μηδενισμό των δημοσίων επενδύσεων, από τεχνικό πρόγραμμα 2.500.000 ευρώ το 2009 έχουμε 500.000 ευρώ το 2014, που δεν αρκεί ούτε για συντηρήσεις.
Μπορούμε να δεσμευτούμε όμως :
Για την καθαρή σχέση όλων μεταξύ μας, την κατάργηση κάθε πελατειακής συναλλαγής. Εγγύηση γι’ αυτό είναι η ουσιαστική συμμετοχή όλων,  με αντιπροσώπους δικούς σας και της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων, τόσο στη διοίκηση του νομικού προσώπου όσο και στις επιτροπές διαχείρισης που θα δημιουργήσουμε σε κάθε μεγάλο αθλητικό και πολιτιστικό χώρο, προχωρώντας στην κατανομή και τη διάθεση των χώρων και των όποιων πόρων, με καθιέρωση κοινά αποδεκτών κριτηρίων.
Ότι δεν επιδιώκουμε την υποκατάσταση του οργανωμένου αγωνιστικού αθλητισμού ή των επαγγελματιών πολιτισμού της πόλης μας , απλώς επιδιώκουμε τη διασφάλιση πρόσβασης στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα όποιου συμπολίτη ή όποιας συμπολίτισσας θέλει, δωρεάν για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες (άνεργοι, άποροι, ΑΜΕΑ κ.λπ.) και λόγω των οικονομικών δυσκολιών με χαμηλό αντίτιμο για τους υπόλοιπους.
Ο σχεδιασμός μας όσον αφορά τις υπάρχουσες υποδομές και τη δημιουργία νέων προβλέπει:
Αθλητισμός
Άμεσα:
·         Την ολοκλήρωση επιτέλους των υποδομών στο «Στ. Μαυροθαλασσίτης». Λόγω εγκληματικής ιεράρχησης προτεραιοτήτων δεν υπάρχει υποσταθμός της ΔΕΗ, υπάρχουν προβλήματα πυρασφάλειας, υδροδότησης, ασφαλούς πρόσβασης κ.λπ. γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη υλοποίησης ενός έργου ύψους 1.500.000 ευρώ που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής ή το ΕΣΠΑ.
·         Την αξιοποίηση την υπόστεγων χώρων της οδού Μάκρης για προπονητήρια τους οποίους όπως πληροφορούμαστε η διοίκηση προτίθεται να μετατρέψει σε χώρους για τη στέγαση των τεχνικών συνεργείων (!!!) για το οποίο θα καταθέσουμε ερώτηση στο αυριανό Δ.Σ. Την αξιοποίηση των υπόλοιπων χώρων της Θηβών για πολλαπλές χρήσεις κυρίως αθλητισμού και πολιτισμού.
·         Την τοποθέτηση παρκέ στο κλειστό του πρώην Πολυκλαδικού για να αποτελέσει έδρα χαμηλών κατηγοριών.
·         Τη διερεύνηση αξιοποίησης των σχολικών χώρων και μελέτη δυνατοτήτων αναβάθμισής τους (τοποθέτηση μπαλονιού σε γήπεδα μπάσκετ κ.λπ.).
Μέσο και μακροπρόθεσμα:
·         Πιθανή αξιοποίηση χώρων κτιριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ (Ελαιώνας) μετά την ένταξη του οικοπέδου της στο σχέδιο πόλης.
·         Αναδιαμόρφωση του γηπέδου της Εδέσσης και του ΕΑΚ.
·         Απόκτηση χώρου πρώην καμένου Jumbo(οδός Θηβων) μέσα από τη νέα πολεοδομική μελέτη της περιοχής Γιούλα.
·         Απόκτηση του χώρου «Μπουλντόζες» επί της λεωφόρου Αθηνών.
Εδώ θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι οι δύο τελευταίοι χώροι δεν είναι ιδιοκτησία του δήμου, διότι οι παρατάξεις του κ. Καλογερόπουλου και του κ. Μπιτούνη τον Μάιο του 2002 αρνήθηκαν να ψηφίσουν δάνειο για την απόκτησή τους, στην τότε διοίκηση ΑΝΑΠΛΑΣΗ – Μυστακόπουλος, λόγω… προεκλογικής περιόδου. Γεγονός που στέρησε από την πόλη τη δυνατότητα κατασκευής του μελετώμενου με την ΓΓΑ, κλειστού γυμναστηρίου (ημιβυθιζόμενο) στο Jumbo. 1.200 θέσεων και προπονητήρια αθλητικούς χώρους και πράσινο στις Μπουλντόζες, που ήταν εφικτό να γίνουν τη «χρυσή» οικονομικά εποχή για τον δήμο και τη χώρα.
·         Χωροθέτηση εγκαταστάσεων με την εκπόνησης της αναγκαίας χωροταξικής μελέτης για την κάλυψη των αναγκών του δήμου στην περιοχή του Ελαιώνα, στο πλαίσιο της συνολικής προοπτικά ανάπλασής του.

Πολιτισμός
Άμεσα:
·         Ολοκλήρωση του εξοπλισμού και λειτουργία σε σταθερή βάση του πολιτιστικού πολυκέντρου «Ελληνικό Μολύβι» για υποδοχή εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα.
·         Επαναλειτουργία του Εικαστικού Εργαστηρίου και ενίσχυση των υπόλοιπων δράσεων (χορός, θεατρικές ομάδες κ.λπ.).
·         Αξιοποίηση των σχολικών χώρων και του κτιριακού αποθέματος του δήμου για πολιτιστικές δραστηριότητες.
·         Αναβάθμιση της βιβλιοθήκης (δικτύωση – ΕΣΠΑ).
·         Ενίσχυση της φιλαρμονικής του δήμου μας.
Μέσο και μακροπρόθεσμα:
·         Λειτουργία του θερινού κιν/φου, με βάση την υπάρχουσα μελέτη και απόκτηση του υπόλοιπου χώρου του Τιτάν.
·         Εξασφάλιση χώρων για πολιτιστικές δράσεις από την πολεοδόμηση της περιοχής «Γιούλα».
·         Χωροθέτηση πολιτιστικών χώρων με την προτεινόμενη μελέτη για τον Ελαιώνα – πιθανή αξιοποίηση και χώρων από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Τέλος, σταθερή επιδίωξή μας είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τις εγκαταστάσεις.
Διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης από προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, με στόχο τη μείωση του κόστους ενεργοβόρων εγκαταστάσεων (π.χ. το κολυμβητήριο ξοδεύει περίπου 200.000 ευρώ ετησίως για ενέργεια με χρήση φυσικού αερίου).
Ολοκληρώνοντας να πω ότι θεωρούμε την ουσιαστική συμμετοχή σας στον σχεδιασμό και τις αποφάσεις στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού, απαραίτητη για να μπορούμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη και αντικειμενική αντιμετώπιση των προβλημάτων, προκειμένου να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, αυτά που η πολιτεία οφείλει στην πόλη μας, όπου τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα πολιτιστικό και αθλητικό έργο υποδομής. Επίσης το θέλουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η όσο το δυνατόν πιο στενή συνεργασία μεταξύ όλων των σωματείων με ομοειδείς δραστηριότητες, είναι αναγκαία για την εξοικονόμηση δυνάμεων, χώρων και πόρων μεγάλης κλίμακας.
Θα επιδιώξουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε όλοι μαζί ισότιμα και με διαφάνεια να αγωνιστούμε για το μέλλον και την ουσιαστική ανάπτυξη της πόλης μας.
Ευχαριστούμε και πάλι για την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας.