15.6.2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 11/6/2020
ΣΧΟΛΕΙΑ
Η συζήτηση προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις και τις κινητοποιήσεις της Ένωσης Γονέων και των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών, καθώς και την επανακατάθεση της ερώτησης για τον προγραμματισμό στο σύνολο των σχολείων, από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ.
Στη συζήτηση έγινε σε όλους αντιληπτό το μέγεθος των επιπτώσεων από την
υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, που διαχρονικά η κεντρική Διοίκηση έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ιδιαίτερα δε οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές μείωσαν κατά 64% των δημόσιων δαπανών για τα σχολεία από το 2010 και επέτειναν το πρόβλημα. Επικρίθηκε επίσης, η διαρκής τακτική μετάθεσης ευθυνών από τις κυβερνήσεις, χωρίς τους αναγκαίους πόρους που θέτει τους Δήμους πάντα στο στόχαστρο. Ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς η άρνηση και ολιγωρία της παρούσας κυβέρνησης, που σε άλλες περιπτώσεις με αντισυνταγματικό τρόπο «επιλύει» τα όποια προβλήματα, να διευκολύνει νομοθετικά και διοικητικά (με ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους) στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων και εκτέλεσης των αναγκαίων έργων, ώστε να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι ζημιές που προκλήθηκαν (7ο-17ο Δημοτικό και Ειδικό - 15ο - 28ο Νηπιαγωγεία) και να προχωρήσουμε στην αναγκαία εκ νέου κατασκευή στο 1ο Γυμνάσιο και 11ο Δημοτικό, καταδεικνύει την αδιαφορία της για τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή εκατοντάδων οικογενειών. Με τις παρούσες συνθήκες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «χαθεί» κατ’ ελάχιστο η σχολική χρονιά 2020-2021.
Στη διαδικασία αναγνωρίσθηκε από όλους η προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες του Δήμου και των υπηρεσιών (νομοθετικές δυσκολίες, έλλειψη ανθρώπινων και οικονομικών πόρων), ενώ ασκήθηκε κριτική από όλους στη Διοίκηση Γκίκα, όχι για τις προθέσεις, αλλά για την καθυστέρηση λήψης πολιτικών αποφάσεων και την επιλογή μη διεκδίκησης και κινητοποίησης απέναντι στην Κεντρική Διοίκηση από κοινού Δήμου, παρατάξεων, Γονέων και Εκπαιδευτικών, τόσο για την επιτάχυνση των διαδικασιών όσο και για την επιπλέον οικονομική επιχορήγηση, που δεν ζήτησε ποτέ η Διοίκηση από την κυβέρνηση.
Ως «Ανάπλαση» ζητήσαμε την άμεση συγκρότηση του μετώπου με πρωτοβουλία του Δήμου, και την ανάληψη από κοινού προσπάθειας όλων για τη διεκδίκηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, των μελετών και των απαραίτητων πόρων για την άμεση αποκατάσταση. Τονίσαμε επίσης, απέναντι σε υπερβολές που λέχθηκαν, ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης και πολεμικής των παρατάξεων τα σχολεία.
Σε σχέση δε με το εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό της πτώσης συρόμενου παραθύρου και τραυματισμού μητέρας στο 5οΔημοτικό, η Διοίκηση και οι υπηρεσίες μετά την αυτοψία - που δεν δείχνει εμφανείς φθορές και αλλοιώσεις στο πλαίσιο, όπως είπε και ο Δήμαρχος που συμμετείχε και ως μηχανικός στην αυτοψία- προχώρησε σε περαιτέρω έρευνα και ανάθεση για αντικειμενική πραγματογνωμοσύνη των ευθυνών του συμβάντος από το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος).
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Η Ανάπλαση κατέθεσε 4 ερωτήσεις.
Ερωτάται η Διοίκηση:
1. Αν θα συνεχίσει το «δωρεάν» πρόγραμμα καθαρισμού οικοπέδων για λόγους πυροπροστασίας, που ετήσια πραγματοποιούσε ο Δήμος μας από το 2015. Πολύ δε περισσότερο όταν φέτος έχουν δοθεί χρήματα από την κεντρική διοίκηση.
2. Πού βρίσκεται η υλοποίηση της εργολαβίας καθαρισμού των χώρων ΕΠΑΛ, Μερκάτη, Ραφήνα κ.λπ.
3. Αν υπάρχει σχεδιασμός συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα «Αστική αναζωογόνηση» του Πράσινου Ταμείου.
4. Αν θα κατατεθεί πρόταση στα πλαίσια του Πράσινου Ταμείου, για υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, όσον αφορά τις «Πράσινες Γωνιές» ή θα επιλέξει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της Περιφέρειας με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».