-

-

20 Σεπ 2022

ΠΡΟΣ ΕΥΤΥΧΗ (;) ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ 9ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 

                                                                                                                       



                                                                                                                                20.09.2022
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   

ΠΡΟΣ ΕΥΤΥΧΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ(;) ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ 9ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Μετά από τρεις συνεδριάσεις 6, 12 και 19 Σεπτεμβρίου και δύο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου 6 και 12/9, ο Δήμαρχος υποστήριξε την άποψη, που είχαμε εξαρχής καταθέσει, για άμεση κήρυξη απαλλοτρίωσης του οικοπέδου και του ακινήτου (https://www.facebook.com/131174713600609/posts/pfbid02DyFqgaxLcBCGG2Pv3BB1GfPHbMhbcjWmgeHXjVEJWJT8wY8WgiLDdNavGsZxT2pAl/ ),                                                                        αφού είχαν προηγηθεί αλλαγές κλειδαριών από τους ιδιοκτήτες, άρνηση υλοποίησης της  ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για αποτροπή έξωσης με κάθε δυνατό τρόπο και με τα παιδιά να κάνουν αγιασμό στο δρόμο (!!!) τη Δευτέρα 12/2.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων που ήταν έξω από το σχολείο (Μπίρμπας, Σκλαβούνος , Δάγκα, Βαϊνάς) και με τη στήριξη όσων είχαν δουλειά εκείνη την ώρα (Μερκουράκη, Σάμιος) αποφάσισαν και συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κύριο Κάππο, ενώ αρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί κατευθύνθηκαν προς το Δημαρχείο. Ο κ. Κάππος διαβεβαίωσε τους επικεφαλής ότι δεν προτίθεται να υλοποιήσει απόφαση συστέγασης του σχολείου χωρίς τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών από τον Δήμο (συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, τεχνική μελέτη και απόφαση καταλληλότητας). Τόνισε δε, ότι δεν έχει συμφωνήσει, όπως ισχυριζόταν ο Δήμαρχος στους γονείς που τον επισκέπτονταν εκείνη την ώρα, για τριήμερη αναστολή λειτουργίας.

Στην συνέχεια, οι επικεφαλής επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο και του τόνισαν το λάθος της απόφασής του για τριήμερη αναστολή λειτουργίας του σχολείου. Συμφώνησε μόνο να το θέσει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε να ξεκαθαρίσει απόλυτα το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του, τα όρια του δυνατού σε σχέση με τη νομιμότητα. Ευτυχώς, το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε αλλάξει στάση. Ζήτησε και αυτός την άμεση κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και ζήτησε την τριήμερη αναστολή λειτουργίας του για να ολοκληρωθεί η επίδοση της ομόφωνης απόφασης κήρυξης απαλλοτρίωσης  στην Αποκεντρωμένη και τους ιδιοκτήτες.

Με παρέμβασή μας και αφού όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για την τριήμερη αναστολή, προκειμένου να υπάρξει ομόφωνη στάση του Δήμου, τελικά προχωρήσαμε μαζί, παρά τις αντεγκλήσεις. Καταλήξαμε σε ομόφωνη (και ο δήμαρχος) απόφαση-πλαίσιο με βάση την πρόταση που είχαμε προτείνει στην τοποθέτηση μας, συμπληρώνοντας την πρόταση του Δημάρχου και διασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό την στάση μας σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων.

Η απόφαση περιλαμβάνει:

Α) την άμεση κήρυξη απαλλοτρίωσης του ακινήτου για εκπαιδευτικές ανάγκες,

Β) την επιβεβαίωση των προηγούμενων αποφάσεων του Δ.Σ,

 Γ) την εξάντληση όλων των ένδικων μέσων σε δικαστικές αποφάσεις,

Δ) τη διεκδίκηση νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση των εξώσεων,

Ε) την τριήμερη αναστολή λειτουργίας του σχολείου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ενέργειες αποσφράγισής του,

ΣΤ) τη μη έκδοση απόφασης συστέγασής του και τέλος

Ζ) καλεί τον Δήμαρχο και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσουν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την υλοποίηση των αποφάσεών του, για τη διατήρηση και τη λειτουργία του σχολείου στον χώρο του.