-

-

14 Οκτ 2020

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜ. ΜΠΙΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΙΑ

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΜΠΙΡΜΠΑ, ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ, ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΤΙΣ 14/10/2020

 

“Θα ήθελα να συγχαρώ την Επιτροπή μας για την επιλογή της συζήτησης, αλλά και για τις βασικές κατευθύνσεις της στην απόφαση του Προεδρείου μας της 9ης Οκτωβρίου.

Να συγχαρώ επίσης την πρωτοβουλία «Δήμοι και Περιφέρειες για ένταξη», τις πρωτοβουλίες από το 2018 Γερμανικών Δήμων, αλλά και άλλων Δήμων και Περιφερειών απ’ όλη την Ευρώπη.

Η Μόρια, αλλά και η κάθε «Μόρια» στη Μεσογειακή Ευρώπη είναι δυστυχώς ο καθρέφτης των μεγάλων πολιτικών, δημοκρατικών και κοινωνικών ελλειμμάτων της Ένωσής μας.

Οφείλουμε, πέραν της δεδομένης αλληλεγγύης πολλών Δήμων και Περιφερειών, να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις -όχι μόνο πολιτικές, αλλά και νομοθετικές- για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. 

Αυτό, δυστυχώς, δεν φαίνεται με σαφήνεια στο καινούργιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που υιοθέτησε στις 23/9 η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή. Τουναντίον αυτή φαίνεται να αποδέχεται μεγάλους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στις χώρες εισόδου και πρώτης υποδοχής.

Στην προσπάθεια συγκερασμού αντικρουόμενων θέσεων, τίθενται υπό μεγάλη πίεση, με σημαντική συμβολή  των χωρών του Βίζεγκραντ, στο μπλοκ των αρνητών, θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ένωσής μας.

Θα ήταν λάθος να εστιάσουμε για την κατάσταση στην Μόρια στις υπαρκτές, διαχρονικά, ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της σημερινής. Το βασικό πρόβλημα είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική πολλών κρατών μελών που -με την ανοχή της Επιτροπής- έχει οδηγήσει σε νησιά-φυλακές ψυχών στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος, σε μια χώρα που ταλαιπωρήθηκε επί μία δεκαετία από τις αδιέξοδες, οικονομικά και κοινωνικά, μνημονιακές πολιτικές, και τώρα και από την πανδημία.

Οφείλουμε ως Επιτροπή των Περιφερειών να διεκδικήσουμε να γίνουν πράξη οι κατευθύνσεις της απόφασης του Προεδρείου μας για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, την ανθρωπιστική προσέγγιση και τα εργαλεία που διεκδικεί, οικονομικά και θεσμικά, να γίνει πράξη και η προτροπή για συζήτηση και συνεργασία, με τις τοπικές αρχές, της νεοσύστατης ενωσιακής ομάδας για τη Λέσβο. Για να τελειώσουμε με φαινόμενα και καταστάσεις όπως η Μόρια, αλλά και με την άνοδο των εξτρεμιστικών, εθνικιστικών και ακροδεξιών φαινομένων που τα τροφοδοτούν, η απάντηση πρέπει να είναι: 

Περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ενίσχυση θεσμικά και οικονομικά στις περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Προσβλέπουμε στην αμέριστη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.